9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Osveštani krstovi i zvona na Sabornom hramu koji je proslavio i krsnu slavu (foto)

ZVORNIK – Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je juče u Zvorniku, u prisustvu velikog broja vjernika iz zvorničke opštine i okoline, krstove i zvona na Sabornom hramu u izgradnji koji je posvećen Rođenju Presvete Bogorodice.

Ovaj hram proslavio je i svoju krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu.

U prigodnoj besjedi Hrizostom je rekao da je ovo dan za radovanje, praznik koji je sve okupio u još nezavršenom hramu, da se raduju i vesele, kao djeca božija.

-Radujemo se prije svega velikom prazniku našeg spasenja, Rođenju Presvete Bogorodice, prazniku kome ste vi posvetili ovo veličanstveno djelo koje gradite, Saborni hram. Drugi razlog je ovaj veličanstveni razlog prvoga našeg molitvenog sabranja ovdje u hramu, svima nama danas srce igra od radosti, jer se izvršava viševjekovni zavjet, da se ovdje u gradu Zvorniku podigne hram dostajanstven vjere i nade i ljubavi ovog naroda prema Bogu, hram koji će oslikavati veličinu njegovog stradanja, mučeništva kroz vjekove – rekao je vladika.

On je poručio da je Zvornik veoma bitan i značajan grad, ne samo u današnjoj stvarnosti, jer je bio još značajniji u prošlosti.

-Preko njega je prolazilo sve, sve se ovdje dešavalo, a srpski narod je upravo bio na toj vjetrometini, na tom putu, na tom prelazu i šibali su ga vjetrovi sa svih strana. Srpski narod Zvornika i šire okoline je zaslužio da kroz ovaj veliki hram koji gradite u slavu Božiju, zasluži poštovanje onih koji budu prolazili ovuda, jer gdje god da odete u svijet po bogomoljama možete da zaključite kakav je narod.

Srpski narod će graditi hramovi kao što su radili Nemanjići i svi naši sveti preci, ovaj hram je u nizu tih naših graditeljskih zadužbinarskih hramova, ovaj hram gradi narod i to je ono što još više raduje. Neka bude srećan i blagosloven ovaj trenutak kada osvetismo ove krstove koji će kao simboli pobjede za svu vječnost svijetliti na zvonicima ovog hrama. Neka je blagosloven ovaj dan kada osvetismo zvona koja će zasvagda zvoniti i svojim umilnim glasom prizivati svakoga na moljenje, molitvu, na vrlinu, na dobro. Neka je blagosloven ovaj dan kada smo se okupili da to svečano uradimo, da istaknemo naše svete simbole da budu ukras grada, naše vjere ali i svakom čovjeku koji ima dobro srce, koji poštuje različito i suprotno. Posebno želim da se zahvalim načelniku opštine Zvornik Zoranu Stevanoviću koji je svojim primjerom poslužio i drugim ljudima da budu aktivni u stvaranju nove vrijednosti, a to je ovaj prekrasni hram.“

Obraćajući se episkopu Hrizostomu prilikom dočeka, protojerej stavrofor Vidoje Lukić rekao je da su ovaj dan iščekivale mnoge generacije Srba u Zvorniku, da Zvornik bude zakršten krsnim znamenjem i da se okupe pod blagoslovom tog časnog i sjajnog krsta.

– Prošlo je skoro 200 godina kako je sagrađen stari hram u Zvorniku, i evo, tu priliku Gospod je ukazao ovoj generaciji da podigne ovaj novi hram posvećen Rođenju Presvete Bogorodice“.

Veliku radost donijela je Vlada Republike Srpske sa premijerom Željkom Cvijanović koja je sa 60.000 KM kumovala zvonu, a čiji je punomoćnik načelnik opštine Zoran Stevanović.

Za kumovi krstova izabrani su Dragan Milovanović iz Pilice, Milan Stanojević iz Roćevića i Živojin Zarić iz Malog Zvornika koji su darivali 36.000 KM.

Sveto Jevanđelje darovala je narodna poslanica Dušica Savić.

Danas je poručeno i da će svi prilozi biti utrošeni za dovršetak velelepnog Sabornog hrama u Zvorniku.

Dva zvona darovali su Tatomir i Ruža Nikolić, a jedno zvono Savo Erić, dok su Rudnik i termoelektrana Ugljevik darovali krstove.

Projekat za Saborni hram darivao je mr Dragan Jevtić, a veliki priložnici su i „Duo Lujić“ koji je uradio kriptu, Brano Lukić, Jakov Galić, Administrativna služba opštine na čelu sa načelnikom Zoranom Stevanovićem, „Alumina“.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović poručio je da je ovo veliki dan za pravoslavne vjernike u Zvorniku.

– Velika zahvalnost svim ljudima koji su svojim prilozima pomogli izgradnju ovog hrama, koji su dali i 5 KM i 10 i 1.000 i 100.000 KM, svačiju prilog u granicama njegovih mogućnosti je dobrodošao, bitno je da kroz priloge imamo podršku svih dobrih ljudi. Ja, kao predsjednik Građevinskog odbora Sabornog hrama, srećan sam što se to u moje vrijeme dešava, što sam svjedok i dobio priliku da vodim jedan tako častan posao, kao što je gradnja ovog svetog hrama. Do sada je ovdje uloženo preko 2.000.000 KM, očekujem da će spolja svi fasadni radovi, stolarski i krovopokrivački biti govotovi na proljeće i da ćemo se na sedmogodišnjicu početka radova baviti unutrašnjim uređenjem.

Stevanović se zahvalio i predsjednici Vlade Željki Cvijanović koja je svojim prilogom od 60.000 KM značajno pomogla neimarske aktivnosti zvorničkih graditelja i priložnika, kao i svim izvođačima radova koji daju sve od sebe.

U današnjoj radosti u Zvorniku, povodom osvećenja krstova i zvona i krsne slave Sabornog hrama u izgradnji učestvovala je i Mirjana Spremo Jovanović sa kćerkom Violetom, koja je doputovala iz Beograda.

One su doputovale u Zvornik samo da bi doživjele današnji svečan čin i dale svoj, kako su rekle, skroman prilog od srca, na čemu im je zahvalio i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

Mirjana je rekla da je u Zvorniku živjela do 1986. godine kada se preselila u Beograd.

– Za ovaj slučaj sam nešto i umesila i donijela ono što sam mogla. Rođena sam u Mostaru, krštena u najvećoj crkvi na Balkanu koja je srušena za vrijeme rata i sad se gradi ponovo i ovo me podsjeća na to – rekla je Mirjana.

Saborni hram čija je izgradnja počela u avgustu 2008. godine, u osnovi ima 400 kvadrata, ali sa dva trema i pripratama prema zvonicima širi je od 50 metara. Visina glavne kupole je 33 metra, dok će dva zvonika biti visoka po 55 metara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se