8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Osuda ponovnog skidanja i razbijanja dvojezičnih tabli u Vukovaru

BEOGRAD – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta najoštrije osuđuje ponovno skidanje i razbijanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, koje su počinili pripadnici takozvanog Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

„Ovaj čin predstavlja nastavak proizvodnje straha i održavanja ratne atmosfere s krajnjim ciljem da se preostalim Srbima život u Hrvatskoj učini nepodnošljivim i da se isele ili asimiluju“, istakao je Linta u saopštenju.

Linta traži od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, hrvatskog Sabora, Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Matice hrvatske da javno osude jednu u nizu antisrpskih manifestacija dijela hrvatskih ratnih veterana, crkvenih krugova i političkih stranaka.

„Od hrvatskog premijera Zorana Milanovića tražimo da Vlada konačno obezbedi poštovanje reda i zakona. U suprotnom biće to još jedan pokazatelj da se antisrpska kampanja neće zaustaviti dok bude i poslednjeg Srbina u Hrvatskoj“, navodi Linta.

Linta apeluje da EU, OEBS i Savjet Evrope da ćutke ne prelaze preko sistematskog širenja mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne zajednice i mirno posmatraju kršenje ljudskih prava Srba u Hrvatskoj.

On podsjeća da su prava Srba u Hrvatskoj garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Evropskom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina, hrvatskim Ustavom, Bečkim ugovorom u sukcesiji, Sporazumom o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske iz 1996. godine, bilateralnim Sporazumom o zaštiti nacionalnih manjina i Erdutskim sporazumom.

Pet osoba, među kojima ima žena, uhapšeno je nakon što su danas ponovo poskidane ploče sa ćiriličnim natpisom sa javnih zgrada u Vukovaru.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se