15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ognjenu Tadiću protivkandidati njegov vozač i bodigard

SDS će ući u izborne anale jer na predstojeće izbore izlazi sa tri kandidata za predsjednika RS, a osim Ognjena Tadića kojeg je zvanično nominovao, za istu poziciju se bore i članovi te stranke Mladen Nešković i Vladan Marković iz Istočnog Sarajeva!

Da situacija bude još bizarnija, Nešković je Tadićev lični vozač, a Marković je kao tjelohranitelj pratio Tadića i poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Darka Babalja. Koliko su ozbiljni Nešković i Marković, koji su se prijavili kao nezavisni kandidati, govori činjenica da nemaju gotovo nikakvih samostalnih aktivnosti u predizbornoj kampanji, a birači ih mogu vidjeti samo na tribinama u pratnji Tadića i ostalih funkcionera SDS-a. Iako se kampanja zahuktava, još niko nije vidio nijedan plakat sa njihovim likovima niti bilo kakav propagandni materijal.

Izvor „Glasa Srpske“ iz Saveza za promjene, u kojem je SDS najveća stranka, kazao je da je cilj da se ta stranka kandidaturom Neškovića i Markovića dočepa što više mjesta u biračkim odborima kako bi mogli manipulisati u korist Tadića. Članovi biračkih odbora imaju presudnu ulogu na biralištima, jer neposredno rukovode biračkim mjestom, brinu se da sve bude po pravilima i za tajnost glasanja te evidentiraju rezultate glasanja.

– Novac i potpise, koji su neophodni za prijavu kandidature kod Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Neškoviću i Markoviću obezbijedio je SDS. Nije isključeno da se poklapa veliki broj imena na spiskovima potpisa kod sva tri kandidata SDS-a. Vjerovatno se u CIK-u nisu previše bavili time pa je kandidatura ovjerena – rekao je naš izvor.

Ova afera baca ozbiljnu sumnju na legitimitet izbora na biračkim mjestima, koja će gradske i opštinske komisije popunjavati po osnovu prava koje su svojom kandidaturom ostvarili Nešković i Marković.

Koliko Nešković i Marković kao nezavisni kandidati mogu SDS-u donijeti mjesta u biračkim odborima, teško je utvrditi, ali broj sigurno nije mali. U CIK-u su rekli da se broj biračkih mjesta razlikuje od opštine do opštine.

– Mi smo opštinskim izbornim komisijama dostavili pregled političkih subjekata koji imaju ovjerene kandidatske liste u izbornoj jedinici kojoj pripada ta opština i žrijeb koji smo vršili za redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću, a kako bi ga oni koristili za dodjelu mjesta u biračkim odborima – rekla je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Nešković je bio Tadićev lični vozač do njegove smjene sa pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Tadić je sa te funkcije smijenjen 5. novembra 2013. godine nakon što je raskinut sporazum o zajedničkom djelovanju SDS-a i SNSD-a u Sarajevu. Tadić je smjenom automatski izgubio pravo na službenog vozača, a tada je raskinut i ugovor sa Neškovićem. Tadića je i poslije toga u stranačkoj režiji vozio Nešković, a njihova saradnja nikada nije ni prekinuta.

– Nešković je i sada Tadićev vozač i vozi ga na predizborne skupove po Srpskoj. Među narodom kruži priča da njih dvojica u predizbornoj kampanji najviše štede, jer se dva kandidata na predizborne skupove voze istim automobilom – rekao je sagovornik „Glasa Srpske“ iz Istočnog Sarajeva i dodao da je uz njih i Marković, koji je blizak sa Babaljem.

Da je Nešković povezan sa Tadićem, „Glasu Srpske“ je u petak potvrđeno i u Parlamentu BiH.

– Na osnovu zahtjeva od 9. juna 2011. godine od strane predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Ognjena Tadića, Mladen Nešković na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme od 21. juna 2011. godine je bio angažovan da obavlja poslove radnog mjesta vozača predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića. Rješenjem o prestanku radnog odnosa od 6. novembra 2013. godine Mladenu Neškoviću, raspoređenom na radnom mjestu vozača u kabinetu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, prestao je radni odnos na određeno vrijeme dana 5. novembra 2013. godine radi razrješenja predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Ognjena Tadića – navedeno je u dopisu šefa Odjeljenja za radne odnose u Parlamentu BiH Amile Tahirbegović.

Marković je blizak sa Babaljem, a na putovanjima je često bio u njegovoj, ali i u Tadićevoj pratnji iako je zaposlen u službi obezbjeđenja u Centru za uklanjanje mina u BiH (BH MAC). U BH MAC-u su potvrdili da je Marković njihov radnik, ali nismo uspjeli da stupimo u kontakt s njim, jer su kazali da je trenutno na godišnjem odmoru. Kontakt nismo uspjeli da uspostavimo ni sa Neškovićem.

Nešković i Kalinić

Stanovnici Istočnog Sarajeva kažu da se Nešković uvijek „motao“ oko vlasti, pa je svojevremeno bio i uz nekadašnjeg predsjednika SDS-a Dragana Kalinića. Vrata SDS-a Neškoviću je otvorila njegova majka Ljiljana koja je bila poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS.

– Marković je najbolji sa Babaljem. Svojevremeno je bio suvlasnik jednog od lukavičkih kafića – rekao je jedan od stanovnika Istočnog Sarajeva.

Prijave sa istim rukopisom

Član CIK-a BiH Branko Petrić rekao je nedavno da ima prijava za kandidaturu za predsjednika RS koje su interesantne.

– Imamo dva kandidata sa područja Istočnog Sarajeva, potpuno isti rukopis je na prijavama, isti datum i interesantno je da su dva kandidata za predsjednika RS za komunikaciju sa CIK-om za eventualne žalbe, tužbe, rješenja, zabrane, zahtjeve i slično dala isti broj faksa – rekao je Petrić i dodao da CIK ima to u vidu, da prati šta se dešava i da će adekvatno reagovati u slučaju zloupotreba.

Petrić u petak nije odgovarao na naše pozive, ali se iz njegove izjave može naslutiti da je aludirao na Neškovića i Markovića.

FAKSLIMIL TADIC

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se