5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Odbijena apelacija Đorđa Ždrala

SARAJEVO – Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovanu apelaciju Đorđa Ždrala podnesenu protiv presuda Suda BiH donesenih u krivičnom postupku čiji je rezultat njegova osuda na zatvorsku kaznu.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je apelacija odbijena u pogledu aspekata prava na pravično suđenje.

U odnosu na navode Đorđa Ždrala i njegovog advokata, o njihovom tretmanu u Kazneno-popravnom zavodu Foča u vezi sa pravom na pravično suđenje, apelacija je odbačena kao ratione materiae, inkompatibilna sa Ustavom BiH.

Ždrala je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane apelacije Sulejmana Avdića, Vlade Adamovića i Dragana Kovačevića o kršenju ljudskih prava.

Nakon donošenja presude Evropskog suda u predmetu „Avdić i drugi“ protiv BiH u kojoj je utvrđena povreda prava na pristup sudu, uz navođenje da su aplikanti dovedeni u situaciju da im „odlučivanje“ o građanskim stvarima bude samo formalno, jer Ustavni sud BiH nije odlučio o dopustivosti i meritumu predmeta, a zbog činjenice da Ustavni sud nije imao većinu za donošenje odluke kojom se apelacija usvaja ili odbija, danas je, na osnovu izmijenjenih pravila, ponovo odlučivano o apelacijama na koje se odnosi presuda Avdić i drugi.

Ustavni sud je djelimično usvojio apelaciju Udruženja Q za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava kvir lica podnesenu zbog propusta javnih vlasti da preduzmu neophodne, razumne i odgovarajuće pravne i praktične mjere za zaštitu i očuvanje prava zaštićenih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom, a u vezi sa organizovanjem Prvog Sarajevo kvir festivala.

Ustavni sud utvrdio je povredu prava na slobodu okupljanja.

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na veb stranici Ustavnog suda BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se