20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Odbijen Komšićev zahtjev

SARAJEVO – Ustavni sud BiH odbio je zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti člana 3 Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boračkih kategorija.

Ustavni sud je utvrdio da je osporeni član u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom i protokolima broj 1 i broj 12 uz Evropsku konvenciju, saopšteno je iz Suda.

Na današnjoj sjednici Suda u Sarajevu razmatrano je nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti, te nekoliko apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je usvojio i zahtjev Kantonalnog suda u Mostaru, te utvrdio da odredba Zakona o sudskim taksama s tarifom nije u skladu sa odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije.

Ustavni sud je zaključio da je navedena odredba suprotna pravu na pravično suđenje, zato što onemogućavanje vođenja postupka ako na podnesak, uključujući i tužbu, nije unaprijed plaćena sudska taksa, ne predstavlja sredstvo koje je razumno proporcionalno ostvarenju legitimnog cilja.

Na taj način potpuno se ograničava pravo na pristup sudu, odnosno mogućnost vođenja sudskog postupka, čime za stranku u postupku mogu da nastanu neotklonjive štetne posljedice, što je suprotno samoj suštini prava na pravično suđenje.

Plenarna sjednica nastavlja se sutra.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se