20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Novi zahtjev za centralizaciju BiH

VAŠINGTON – Američki kongresmen Kristofer Smit uputio je u Predstavnički dom Kongresa rezoluciju kojom se traži ustavna reforma BiH i upotreba svih moći datih predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Zvaničnici u RS ocijenili su da se radi o pritisku čiji je cilj nastavak centralizacije BiH, koji posebno jača kako se dodatno poboljšavaju odnosi Srpske sa Ruskom Federacijom i poslije sastanka predsjednika RS Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanovića sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, piše današnji Glas Srpske.

U rezoluciji se naglašava da je Dejtonski sporazum prevaziđen, ali ne i uloga visokog predstavnika, a provučena je i ideja da je protivljenje centralizaciji, odnosno jačanju institucija na nivou BiH uzrok stagnacije zemlje.

– Međunarodna zajednica zadržava značajne moći i ovlaštenja dobijene Dejtonskim sporazumom, ali je zadnjih godina odbijala da ih adekvatno koristi u adresiranju pitanja pogoršanja političke atmosfere i stagnacije zemlje. Podržava se održavanje robusnog međunarodnog prisustva u BiH, puno zadržavanje i neophodna upotreba svih moći i ovlašćenja datih međunarodnoj zajednici, uključujući Kancelariju visokog predstavnika (OHR), da bi se u potpunosti ostvarili ciljevi i uslovi postavljeni od strane Savjeta za primjenu mira (PIC) – istaknuto je rezoluciji.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se