12 C
Zvornik
19. април 2024.

Novi Pravilnik o autobuskim linijama

SARAJEVO – Ministarstvo komunikacija i transporta BiH izradilo je novi Pravilnik o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje autobuskih linija, kojim su otklonjenje manjkavosti prethodnih pravilnika i obezbijeđena zdrava i fer konkurencija u autobuskom saobraćaju.

Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić uvjeren je da će ovim pravilnikom uveliko biti olakšan međunarodni i međuentitetski linijski prevoz, a da će i putnici i prevoznici biti zadovoljniji.

„Nakon niza godina, određeni postupci će konačno administrativno biti odblokirani, čime je obezbijeđena njihova pravilna funkcija u korist svih građana BiH“, rekao je Hadžić.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH saopšteno je da su dosadašnji pravilnici i „bliži kriterijumi“ o načinu i postupku usklađivanja i registrovanja redova vožnje međunarodnih autobuskih linija sadržavali bitna ograničenja, manjkavosti i nejasnoće, što je rezultiralo nemogućnošću ostvarivanja prava prevoznika i putnika u međuentitetskom i međunarodnom autobuskom saobraćaju.

„Jasno je da se zahtjevi i potrebe na tržištu mijenjaju i upravo zato smo krenuli u proces izmjene i usklađivanja zakonske regulative sa onom unutar EU, uz potpuno novi koncept organizacije i pristupa problemima koji tretiraju pitanja međunarodnog linijskog prevoza putnika“, pojasnio je Hadžić i dodao da je cilj obezbijediti zdravu konkurenciju i fer nadmetanje.

Novim Pravilnikom o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje definisano je da usklađivanje redova vožnji provodi Spoljnotrgovinska komora /STK/ BiH kao prvostepeni organ u postupku, čime se obezbjeđuje dvostepenost postupka od različitih organa.

Pri tome su precizno određena pravila kod prigovaranja, pri čemu svi prevoznici imaju pravo da izraze neslaganje sa redom vožnje koji je kandidovan, a sam postupak je transparentan i javan, jer se svaki kandidovani zahtjev objavljuje putem veb stranice STK BiH.

Rok za donošenje odluke o usklađenosti je 30 dana, a ukoliko je riječ o međuentitetskom redu vožnje, procedura odobravanja podrazumijeva i angažovanje entitetskih organa nadležnih za usklađivanje.

Zahtjevi mogu biti podneseni tokom cijele godine u zavisnosti od opredjeljenja prevoznika.

Primjena Pravilnika počinje narednog mjeseca nakon objavljivanja u „Službenom glasniku BiH“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se