10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Nova radna mjesta i izvorna autonomija Srpske

Oblast agrarne privrede je dugoročna budućnost i perspektiva Srpske…Nova radna mjesta nužnost…Vratiti oduzete nadležnosti Srpske, prije svega u fiskalnoj sferi, poručuje u intervjuu Srni Petar Đokić, predsjednik SP.

Socijalistička partija /SP/ smatra da u naredne četiri godine treba obezbijediti više radnih mjesta i još više ojačati institucionalnu sigurnost Republike Srpske, što će pogodovati investitorima.

Predsjednik socijalista Petar Đokić u intervju Srni ukazuje na velike mogućnosti u oblasti energetskog sektora, u kome bi Srpska postala jedna od najinteresantnijih energetskih prostora ovog regiona Evrope.

Važno je i maksimalno iskorištavanje vodene moći za energiju, zatim kao potencijala za poboljšanje kvaliteta poljoprivrede, te za navodnjavanje i zaštitu vodotokova.

Đokić ističe da je oblast agrarne privrede dugoročna budućnost i velika perspektiva Srpske, što znači da se moraju uložiti novi napori za kvalitetniju obradu i maksimalno iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta i svih potencijala koji agrarni sektor ima.

„To će pružiti mogućnost novog, velikog broja radnih mjesta i obezbijediti rast ekonomije Republike Srpske, a samim tim i nove vrijednosti BDP-a. Do toga se može doći izmjenom određenog broja zakona, čime bi stvorili dodatne uslove za one koji žele da invenstiraju u Srpsku“, smatra lider socijalista.

SP ukazuje da bi bilo korisno prodati dio poljoprivrednog zemljišta, posebno zapuštenih površina koje se godinama ne obrađuju, a novac koji bi na taj način dobili bio bi usmjeren isključivo za podsticanje nove proizvodnje u oblasti poljoprivrednog sektora i jačanje prehrambeno-prerađivačkih kapaciteta.

Đokić ističe da je pretpostavka za ubrzan ekonomski rast – politička stabilnost, odnosno jaka institucionalna sigurnost, te da su socijalisti i sve vladajuće partije zainteresovane da snažno podrže inostrane ivesticije, kojih je bilo i u predhodnim godinama.

Lider socijalista smatra da u institucijama BiH treba voditi politiku zaštite identiteta Srpske i njenih interesa, ali, istovremeno, treba održavati dijalog sa političkim predstavnicima drugog entiteta i druga dva naroda.

„Institucije BiH moraju da shvate realnost, a to je da Srpska ne može biti posmatrana kao izolovana oblast na koju treba vršiti pritiske i tražiti da odstupi od svojih vrijednosti na kojima je zasnovana. To se neće desiti i takva politika usporava kretanje BiH ka boljem životu “ – upozorava Đokić.

Lider socijalista naglašava da treba smanjiti nepotrebne troškove i ogromno rasipništvo koje karakteriše rad institucija BiH i izvršiti reorganizaciju, u smislu da institucija koje već postoje na nivou entiteta ne treba formirati na nivou BiH.

Đokić ističe da Srpska treba da ima autonomiju u skladu sa Dejtonskim sporazumom te da joj treba vratiti sve nadležnosti, čije prenošenje nije bilo u njenom interesu. To je, prije svega, fiskalna sfera.

„Entiteti moraju imati jači uticaj na fiskalnu oblast, jer je nedopustivo da ne možemo da pokrenemo pitanje reforme PDV-a u BiH i drugih fiskalnih mjera. Potrebna je jača autonimija Srpske u zaključivanju ugovora kojima bi se ona brže razvijala, ukoliko cijela BiH ne želi to da prati“, poručuje Đokić.

On posebno ukazuje da pravosudni sistem BiH mora proći kroz reformu, a to znači da sistem ne može do te mjere biti otuđen od institucija, prije svega od parlamenata, kako na zajedničkom tako i na entitetskom nivou.

„Izbor sudija i tužilaca mora biti zakonodavno pitanje, a ne stvar jedne male grupe, jednog instituta koji u ovom trenutku dijeluje potpuno otuđeno. Postavlja se pitanje kome Visoki sudski i tužilači savjet polaže račune“, pojašnjava Đokić.

Za SP, OHR je prošlost i tako ga i treba tretirati. „Zemlja koja egzistira na međunarodnom intrevencionizmu ovog tipa, kakav ima BiH sa OHR-om – nema evropsku budućnost. Prema tome, OHR-u treba zaključiti mandat“, navodi Đokić u intervjuu Srni.

Predsjednik socijalista u narednom periodu Republiku Srpsku vidi kao stabilnu, ekonomski i socijalno prosperitetnu zajednicu, kao evropski region koji će razvijati saradnju sa zemljama u okruženju, ali i dobre bilateralne odnose sa evropskim i vanevropskim državama.

SP „izlazi na izbore sa namjerom da pobijedi i da postane politički faktor od koga će zavisiti funkcionisanje vlasti u Srpskoj i BiH“.

„Očekujemo, minimalno, po jednog poslanika iz svake izborne jedinice za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentaranu skupštinu BiH, kao i pobjede naših zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske – Milorada Dodika, i za člana Predsjedništva BiH – Željke Cvijanović „, zaključuje Đokić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se