18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Niz mjera za lakšu jesenju sjetvu

BANJALUKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzelo je niz mjera kojima se proizvođačima olakšava jesenja sjetva, među kojima je podrška od 250 KM po hektaru sjetvene površine za svakog proizvođača, kao i premija od pet feninga za proizvedenu i prodatu pšenicu po kilogramu, rekla je savjetnik resornog ministra Gordana Rokvić.

Rokvićeva je dodala da je obezbijeđen i regres za dizel gorivo, i to za ratarsku i povrtarsku proizvodnju 150 litara po hektaru, a za voćare 120 litara, te finansiranje troškova nabavke repromaterijala koje će poljoprivredni proizvođači, koji imaju evidentiranu štetu u jedinstvenom registru štete, moći dobiti u odnosu na procenat oštećenja koji su imali na biljnim kulturama.

Ona je navela da se procjenjuje da će jesenja sjetva biti obavljena na površinama i obimu koji je prosjek za Srpsku, odnosno na oko 70.000 hektara, od čega će oko 40.000 hektara biti pod pšenicom.

Rokvićeva je istakla i da su cijene repromaterijala za jesenju sjetvu jeftinije u odnosu na prošlu godinu, posebno cijene sjemena pšenice i MPK đubriva.

„Procjenjujemo da je potrebno oko 110 miliona KM za jesenju sjetvu, odnosno za sijanje pšenice, ječma, tritikale i krmno bilje“, rekla je Rokvićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske usvojila danas informaciju o stanju poljoprivredne proizvodnje i zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u ovoj godini, te dodala da je izvjesno da će berba kukuruza ove jeseni kasniti, te da će to za posljedicu imati povećane troškove sušenja ubranog zrna i kasniju sjetvu ozimih kultura.

„Ako vremenski uslovi dozvole da se berba obavi na vrijeme, može se očekivati da rod kukuruza i vrijednost proizvodnje bude za 20 odsto veća nego lani. Procjene su da se može očekivati prosječan prinos na nivou Srpske od oko pet tona po hektaru, odnosno ukupan rod od preko 650.000 tona“, istakla je Rokvićeva.

Prema njenim riječima, ukupne površine pod kukuruzom u proljetnoj sjetvi iznosile su oko 125.112 hektara, a više od 16.000 hektara pod povrćem, gdje se očekuju standardni prinosi.

„Ukupne količine koje će biti proizvedene su 350.000 tona povrća, a ukupna vrijednost povrća oko 200 miliona KM. Procjene su da će količina proizvedenog voća u 2014. godini iznositi oko 160.000 tona, što predstavlja umanjenje oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Rokvićeva.

Ona je podjetila da su i nakon poplava donesene mjere za sanaciju posljedica i ublažavanje šteta i gubitaka u proizvodnji – obezbijeđen je repromaterijal za presijavanje i potrebne količine stočne hrane, donesena je odluka o otpisu godišnje koncesione naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta, povećana je kota za regresirano dizel gorivo, donesen je zaključak Vlade za otpis duga za đubrivo za obaveze koje poljoprivrednici imaju prema Robnim rezervama za 2012. godinu, a koji ukupno iznosi 13 miliona KM, te druge mjere.

Govoreći o realizaciji tekućeg budžeta, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoja Zoran Kovačević rekao je da je do sada isplaćeno oko 20 miliona KM, te da je u trezorski sistem uneseno oko 8,5 miliona KM za mjere koje su sada aktuelne, kao što su premija za mlijeko, drugi dio isplate za proizvodnju pšenice, zaštita zdravlja životinja i druge.

On je naveo da resorno ministarstvo ima na raspolaganju 300 miliona KM sredstava koja su obezbijeđena za sektor poljoprivrede i vodoprivrede, te dodao da je Srpskoj dostupan projekat Svjetske banke koji je namijenjen za hitne intervencije nakon poplava, te da će sredstva biti operativna u narednom mjesecu.

Kovačević je rekao da je predviđeno refundiranje sjemena proizvođačima koji su sjeme kupili vlastitim sredstvima za presijavanje nakon poplava, te da je 15 miliona KM planirano za sanaciju štete u poljoprivredi, od ukupno 47 miliona koliko Srpska ima na raspolaganju.

Pomoćnik ministra za resor pružanja stručnih usluga u poljoprivredi Boris Pašalić rekao je da se radi na validaciji evidencije štete, te da su uočene određene nepravilnosti.

„Od 41 opštine, nama su dostavljeni podaci iz 38 opština. Očekujemo da od ponedjeljka imamo preciznu informaciju o šteti u poljoprivredi“, istakao je Pašalić.

On je podsjetio da šteta u poljoprivredi iznosi oko 200 miliona KM, a da je na pšenici pričinjeno oko 23 miliona KM štete.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se