15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Nije sa sigurnošću potvrđen virus „Zapadnog Nila“

BANJALUKA – Iz Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka saopšteno je da serološkim pretragama nije sa sigurnošću potvrđeno da je šestogodišnji dječak, koji je preminuo u ovoj bolnici, bio zaražen virusom „zapadnog Nila“, već da je riječ o bolesti virusnog porijekla.

U ovoj ustanovi ističu da stanje dječaka čiji su inicijali S.M. nije dozvoljavalo bilo kakve dalje virusološke pretrage, kao i da zbog epidemiološki malog rizika nisu bile ni opravdane.

Dječak je prethodno boravio na moru, gdje je najvjerovatnije zaražen. Na Odjeljenje intenzivne njege Klinike za dječije bolesti primljen je 7. avgusta zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja.

Prema riječima načelnika Klinike za dječije bolesti Stojislava Konjevića, odmah po prijemu pacijentu je urađena inicijalna obrada. Od početka je postavljena sumnja na virusni encefalitis, a po prijemu uzeta je serologija na viruse.

U toku noći došlo je do pojave konvulzija i pogoršanja kliničkog stanja, u smislu respiratorne insuficijencije što je zahtijevalo respiratornu podršku disanja i mjere reanimacije.

Na urađenom CT-u nađen je izražen difuzni edem mozga, a pacijentu je uključena sva neophodna terapija. U daljem toku liječenja došlo je do produbljivanja kome i pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta.

Na urađenom kontrolnom CT-u kao i NMR-u pokazalo se pogoršanje edema mozga sa hernijacijom /uklještenjem/, te znacima moždane smrti koje su potvrđene kliničkim testovima i apnea testom.

Pacijent je danima nepromijenjenog zdravstvenog stanja bio priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju, a preminuo je rano jutros u 1.20 časova.

Iz Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka navode da je riječ o sporadičnom slučaju i da ne postoji opasnost od epidemije jer bolest nije specifična za naše područje.

Slučaj je u skladu sa pravilima prijavljen Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske, a u saopštenju se ističe da u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka nije bilo prijavljenih sličnih slučajeva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se