23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nije kraj pravne borbe

BEOGRAD – Odluka američkog saveznog suda u Čikagu da nije nadležan za slučaj tužbe grupe Srba iz Hrvatske protiv američke vojne konsultantske firme „MPRI“, koja je pripremala i obučavala hrvatske snage za akciju „Oluja“, ne znači kraj pravne borbe, koja će biti, ako treba, nastavljena i pred hrvatskim sudovima, rekao je Srni direktor „Veritasa“ Savo Štrbac.

On je dodao da, u svakom slučaju, advokati Srba iz Krajine, iz Hrvatske, koji su zastupali ovaj slučaj u SAD mogu da podnesu žalbu američkom Vrhovnom sudu na ovu odluku sudije iz Čikaga i da traže dodatna objašnjenja, kao i uvid u čitavu odluku.

„Naši advokati imaju pravo žalbe i vjerujem da će to i učiniti. Ovo nije kraj procesa. Nastavlja se pravna bitka da li je američki sud nadležan ili nije“, rekao je direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Prema njegovim riječima, više od 80 advokata iz tri kompanije koji zastupaju Srbe pred američkim sudom u ovom slučaju nastaviće pravnu bitku, ako treba i u Hrvatskoj, u slučaju da čikaški sudija to sugeriše.

„Onda će hrvatski sudovi morati da osude `MPRI` da plate Srbima štetu“, rekao je Štrbac.

Štrbac napominje da je američki sudija DŽon Li u svojoj odluci napisao da se većina umiješanosti „MPRI“ u događaje iz srpske tužbe desilo van američke teritorije u Hrvatskoj, kao i da poslovi koje je MPRI obavljala u svom sjedištu u Virdžiniji, u Americi, u vezi sa pripremama „Oluje“, nisu dovoljni da bi se proglasila nadležnost američkog suda.

Štrbac ističe da je sudija Li u svojoj odluci naveo zanimljivu rečenicu – da podržava podnosioce tužbe protiv `MPRI` da podnesu civilne tužbe za ometanje i otimanje imovine, s obzirom da u tužbi stoji da su „hrvatske snage sistematski pljačkale i uništavale domove, poslove i usjeve, a neke kuće su i prisvojili“.

„Ovaj dio odluke je malo nejasan. Sudija Li je, ipak, podržao tužitelje da podnesu civilne tužbe za ometanje i otimanje imovine, ali je nejasno da li u dijelu tužbe koja mu je podnesena ili tek treba nešto drugo tužitelji da pokrenu pred hrvatskim sudovima“, rekao je Štrbac.

Podsjetivši da se sudija iz Čikaga u svojoj odluci pozvao na presedan slučaja tužbe Nigerijaca protiv kompanije „Rojal Dač šel“ za torturu i nenadležnosti američkog suda, Štrbac je rekao da advokati Srba u Americi u svoj žalbi treba da navedu da je čikaški sudija pogriješio i da ovaj slučaj nije isti kao slučaj Nigerijaca.

Odluka suda u Čikagu da pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut slučaj po tužbi protiv vojne konsultantske firme `MPRI` iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tokom akcije „Oluja objavljena je na sajtu www.courthousenews.com.

Sudija DŽon Li donio je odluku da, uprkos tragičnim i užasnim stvarima koje se pominju, nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene u tužbi koju je 2010. godine podnijela grupa srpskih državljana u ime svih Srba iz Krajine koji su živjeli u Hrvatskoj 1995.godine.

U tužbi se tvrdi da je MPRI, čija je baza u SAD i koju vode bivši američki oficiri, osmislila plan, trenirala i obučila hrvatske snage da provedu genocid na Srbima u „Oluji“.

Prema tužbi, hrvatski lideri poručili su firmi MPRI da žele da „Srbe istjeraju iz zemlje“, a planiranje operacije izvršeno je u sjedištu kompanije u Virdžiniji i u Hrvatskoj.

„Operacija `Oluja` rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada, ranjavanja i ubistava zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobjeglo iz Krajine“, naglašava se u tužbi.

Podnosioci tužbe ističu „da nije poznato da li je osoblje MPRI učestvovalo u genocidu i da se to ne pominje u tužbi, već da je poznato da je ta firma obezbijedila sve što je potrebno da se genocid provede“.

Podnosioci tužbe potražuju odštetu od 10,4 milijarde dolara, uz kamate od 1995. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se