10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Netačni navodi o nepravilnosti u naplati koncesionih naknada

BANJALUKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske demantovalo je navode pojedinih medija o takozvanoj nepravilnosti u naplati koncesionih naknada.

Iz Ministarstva ističu da su netačni navodi o ukupnom broju koncesionara koji ne izmiruju obaveze po osnovu koncesione naknade.

„Ministarstvo vrši kontinuiran nadzor nad uplatom koncesionih naknada. Po osnovu zvaničnog izvještaja nadležne institucije, Poreske uprave Republike Srpske, te po prijedlogu Komisije za koncesije, samo u ovoj godini Ministarstvo je raskinulo pet ugovora o koncesiji, od kojih su tri ugovora raskinuta jednostrano zbog neplaćanja koncesione naknade“, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se dodaje da su navodi izneseni u prilogu na Alternativnoj televiziji o iznosima dugovanja po osnovu obaveza koncesione naknade za koncesionare Poljoprivrednog dobra /PD/ „Semberija“, „Farmalend“ i „Voćar komerc“ netačni i ne odgovaraju stanju na evidenciji Poreske uprave Srpske.

Kao primjer navodi se da je u slučaju koncesionara PD „Semberija“ iz Bijeljine, odlukom Vlade Srpske odobreno pretvaranje poreskog duga, koji uključuje i obaveze po osnovu koncesione naknade, u vlasnički udio Republike u kapital poreskog dužnika.

Iz Ministarstva ističu da je netačno i tumačenje posljednjih izmjena i dopuna Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

„Članom tri Pravilnika za 2014. bilo je omogućeno da se iznos odobrenih podsticajnih sredstava prilikom plaćanja umanjuje za iznos dospjelih, a neizmirenih obaveza. Međutim, ova odredba nije bila provodiva, niti primijenjena u slučaju umanjenja duga koncesione naknade prilikom isplate podsticajnih sredstava, te je posljednjim izmjenama i dopunama Pravilnika dat prijedlog za njeno brisanje“, dodaje se u saopštenju.

Napominje se da su netačni i navodi o razlozima za dobijanje negativnog revizorskog izvještaja za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Osnovna primjedba revizora odnosi se na proceduru finansijskog posredovanja po osnovu koje je Ministarstvo zbog nedostaka budžetskih sredstava obezbijedilo sredstva za isplatu obaveza prema korisnicima. Vlada Srpske je donijela uredbu da se obaveze po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela iz prethodnih godina, zbog zastoja u plaćanju i hitnosti moraju izvršiti prema korisnicima podsticaja, i u tom smislu, zbog nedostatka sredstva u budžetu, donesen je zaključak Vlade da se angažuju sredstva poslovnih banaka-finansijsih posrednika“, navodi se u saopštenju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se