15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Nema alkohola mlađim od 25 godina

Osobama mlađim od 25 godina, koje žive u EU, mogla bi u budućnosti biti uskaraćena mogućnost da kupe alkohol ili da budu posluženi oštrijim napicima!

Prema istraživanju iz 2011. godine, više od 40 odsto mladih Evropljana priznalo je  da popije više pića bar jednom sedmično,  a 81 odsto ima „lak pristup“ alkoholu.

Zbog činjenice da se svaki drugi mladi Europljanin opije barem jednom sedmično,  Evropska  komisija donijela je Akcioni plan o konzumaciji alkohola  mladih.

Cilj  dokumenta je da odgodi  početak konzumacije alkohola u tinejdžerskoj dobi, smanji količinu popijenog alkohola i redukuje štetu koju trpe djeca u porodicama sa problemom alkoholizma.

Od država članica EU traži se da ojačaju regulativu u pogledu prodaje i posluživanja alkoholnih pića mladima, te da poreskom  politikom i politikom cijena mladima otežaju pristup alkoholu.

Države bi morale da promjene praksu prodaje alkoholnih pića u automatima i da smanje izloženost mladih reklamiranju alkohola.

Predloženo je i smanjivanje dopuštene koncentracije alkohola u krvi mladih vozača i profesionalnih vozača koji prevoze djecu.

Biće uvedene sistematske policijske kontrole na putevima te brze i odlučne mjere prema prekršiocima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se