15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Neistine o broju korisnika najnižih penzija

BIJELJINA – Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske odbacio je danas kao paušalne i netačne podatke o penzijskom sistemu Republike koji se pojavljuju u javnosti i saopštio da najniže penzije u Srpskoj prima 17.723 korisnika koji imaju do 15 godina ili trećinu punog penzijskog staža.

„U posljednje vrijeme primjetno je da u javnost istupaju pojedinci i određeni subjekti koji plasiraju paušalne i netačne podatke o broju korisnika prava, visini penzija, odnosu osiguranika i korisnika prava, deficitu, a posljednje u nizu je objavljivanje spota u kome se tvrdi da više od 45.000 korisnika prava prima penziju od 169 KM“, upozorili su iz Fonda.

U saopštenju se precizira da je prilikom posljednje isplate penziju od 169 KM primilo 17.723 penzionera, što predstavlja 7,1 odsto svih korisnika prava u penzijskom sistemu Republike Srpske.

Iz Fonda podsjećaju da ovi korisnici prava imaju do 15 godina penzijskog staža, što je trećina punog penzijskog staža i kod svih je rješenjem njihova penzija određena u iznosu manjem od 169 KM.

„Reformom penzijskog sistema, Vlada je u zakonu predložila, a Narodna skupština i usvojila pet nivoa zagarantovane najniže penzije u zavisnosti od godina penzijskog staža, čija primjena u osnovi ima zaštitu standarda i materijalnog položaja korisnika prava koji nemaju ostvaren puni penzijski staž“, ističe se u saopštenju.

Prema pojašnjenju iz Fonda, zakonom se garantuje prvi nivo najniže penzije za sve one koji imaju do 15 godina penzijskog staža u visini od 50 odsto prosječne penzije, odnosno 169 KM, dok peti posljednji nivo za 40 i više godina penzijskog staža garantuje isplatu penzije u visini od najmanje 338 KM.

„Primjera radi, korisnik prava kome rješenje glasi na 100 KM svaki mjesec uredno prima 169 KM, a razliku isplaćenih sredstava u odnosu na sredstva po izdatim rješenjima budžet namiruje Fondu svaki mjesec u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Iz penzijskog fonda Republike Srpske podsjećaju i da je do 2006. godine najnižu penziju od 105 KM, bez obzira na dužinu ostvarenog penzijskog staža, primalo oko 20 odsto svih korisnika prava.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se