5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Na tragu kiparskog novca

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Jorgovanka Tabaković na tragu je novca koji je devedesetih godina prošlog vijeka odnesen na Kipar, pa se sa ovim i povezuje upad nepoznatog muškarca u njenu sobu u Miločeru u Crnoj Gori, saznaje „Blic“.

Upravo na ovoj činjenici, kako je potvrđeno listu iz više izvora, zasnovana je istraga mogućeg motiva i potraga za muškarcem koji je 18. septembra upao u sobu hotela „Maestral“ u Miločeru, u Crnoj Gori, u kojoj se u tom momentu nalazila Tabakovićeva.

Tabakovićeva je nedavno pokrenula postupak koji bi trebalo da omogući da se u dogledno vrijeme konačno otkrije gdje su završile pare koje je tokom devedesetih prošlog vijeka, u vrijeme sankcija i zabrane prometa, tadašnji Miloševićev režim slao na Kipar.

Novac koji je tokom sankcija prebacivan na Kipar ostajao je i u tamošnjim bankama, ali je i odlazio u banke Evrope i SAD.

„Na Kipar su često nošene pare. O delu tih iznošenja postoje papiri. U Nikoziji i Larnaki otvarane su ofšor firme kao privatna preduzeća, ne bi li se sakrilo da je poreklo novca iz Srbije. Moguće je da je kroz neke račune tih kompanija prošlo i više milijardi dolara“, kaže dobro obaviješteni izvor „Blica“.

Tabakovićeva u izjavi za ovaj list nije željela da komentariše istragu oko „kiparskih para“, ali navodi da je proceduru oko sredstava koja su iz Srbije prebacivana na Kipar zaista i pokrenula.

Komentarišući upad u njenu sobu u hotelu u Miločeru, Tabakovićeva kaže da je to uradio profesionalac, a ne provalnik i ističe da vjeruje da je svima u interesu da se otkrije istina u vezi sa tim, kao i da neće biti zamagljenih snimaka, bezbjednih fioka, dublera dobrovoljaca.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se