18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Na donatorskoj konferenciji obećano 810 miliona evra

SARAJEVO – Na donatorskoj konferenciji u julu BiH je obećano 810 miliona evra donacija i kredita, a od tog iznosa 42 miliona evra se odnosi na Program EU za oporavak od poplava u vidu donacije koju trenutno na terenu direktno provode UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije /IOM/, rekao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Mekgafi je povodom saopštenja vlada Republike Srpske i FBiH od prošlog vikenda u vezi sa pomoći za oporavak od poplava, pojasnio da bi vlasti u BiH sa svakim pojedinačnim donatorom trebalo da dogovore implementaciju preostalog dijela od 810 miliona evra, odbacujući kao netačnu tvrdnju da sva sredstva donatora implementira samo jedna organizacija.

Portparol Delegacije EU je u pisanoj izjavi naglasio da se u okviru Programa EU za oporavak od poplava, kojeg implementiraju UNDP, UNICEF i IOM, rješavaju neka od najhitnijih pitanja kao što su obnova škola, javnih institucija, obnova kuća i pomoć pri normalizaciji života za najugroženije.

„Jedan od primjera je otvaranje vrtića `Majke Jugović` u Doboju prošle sedmice. U narednim sedmicama biće otvoreni i dodatni objekti. Izbor lokacija zasnovan je na podacima iz Procjene potreba za oporavkom u čijoj izradi su učestvovali svi nivoi vlasti u BiH. Informišemo vlasti BiH o radovima na terenu“, istakao je Mekgafi.

On je napomenuo da Delegacija i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rade i na budućoj primjeni dodatne donacije Unije u iznosu od 43 miliona evra, i to u sklopu druge faze pomoći.

„Vlasti u BiH sa svakim pojedinačnim donatorom trebalo bi da dogovore sprovođenje preostalog dijela od 810 miliona evra. Zbog toga je netačno tvrditi da sva sredstva donatora implementira samo jedna organizacija. Procjena potreba za oporavkom i dalje je dostupna kao uputstvo donatorima gdje je potrebno i dalje raditi“, naveo je Mekgafi.

Vlada Republike Srpske saopštila je da su informacije koje plasiraju pojedine ambasade u BiH o stotinama miliona KM pomoći stranih donatora za sanaciju posljedica poplava, a da vlasti u BiH, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, najobičnija laž i manipulacija u predizborno vrijeme.

U budžet FBiH do sada nije uplaćena nijedna KM bilo kakvih donacija namijenjena za saniranje posljedica prirodne nesreće, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se