23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Miroljub Jevtić u Bordu Svjetskog komiteta za sociologiju religije

BEOGRAD – Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Miroljub Jevtić izabran je za člana Borda direktora Komiteta 22 za sociologiju religije u okviru Svjetske sociološke asocijacije, kao predstavnik Evrope.

Profesor Jevtić je izabran u ovo eminentno međunarodno tijelo kao stručnjak iz Evrope, što je potvrda njegovog kredibiliteta i autoriteta u oblasti sociologije religije.

Svjetska sociološka asocijacija glavno je sociološko udruženje na svijetu. Glavna institucija u okviru nje za sociologiju religije je „Komitet 22“ /RC22/, koji odlučuje o tome kako se kreira naučna politika na nivou politike sociologije za cijeli svijet.

Jevtić je rekao Srni da „Komitet 22“ za sociologiju religije ima predstavnike za svaki kontinent i da je on ove godine izabran u četvorogodišnjem mandatu da predstavlja cijelu Evropu.

„U Evropi ima više hiljada sociologa religije i možete da predstavite kolika je ovo čast“, rekao je Jevtić.

Međunarodna sociološka asocijacija je krovna svjetska organizacija za sociologiju, formirana 1949. godine pod patronatom UNESKO-a. Njeno sjedište je u Madridu.

Organizovana je u stručnom smislu u komitete /RC/ koji su posvećeni pojedinim granama sociologije.

Na sajtu ove asocijacije piše da je „Komitet 22“ za sociologiju religije je osnovan 1959. godine sa namjerom otvaranja većeg broja mogućnosti za učešće u aktivnosti Međunarodne sociološke asocijacije u oblasti sociologije religije.

U tu svrhu RC22 preduzima mjere da osigura i razvija lične i institucionalne odnose među sociolozima religije širom svijeta, da ohrabri međunarodno širenje i razmjenu informacija o značajnim aktivnostima u sociologiji religije i promovisanje razvoja naučnih aktivnosti u sociologiji širom svijeta.

Pomaže i promoviše međunarodne susrete i istraživanja na polju sociologije religije, pomaže zemljama koje nisu zastupljene da koriste resurse ovog komiteta i njihove kapacitete.

Među članovima Borda ovog komiteta su predsjednik DŽejms Spikar sa Redlands univerziteta u SAD, a članovi su predstavnici sociologije religije iz Afrike, Azije, uključujući Australiju i Pacifik, kao i Evrope, Južne Amerike i Sjeverne Amerike.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se