18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Majkić: Manival je bio nedovoljno informisan

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ nije stavio BiH na „sivu listu“ nakon što je upoznat o pravom stanju stvari.

„Vlada Republike Srpske obavijestila je Manival o pravom stanju u ovoj oblasti iz čega je vidljivo da Srpska ima izgrađene sve pravne mehanizme u svom Krivičnom zakonu u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“, rekla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je BiH usvajanjem zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti ispunila ključnu obavezu i pretpostavku za napredovanje u ovoj oblasti.

„Manival je bio nedovoljno informisan, jer ga je obavještavala bivša neregularna i nelegitimna delegacija koja je prisustvovala i ovosedmičnom zasjedanju Komiteta. Sve vrijeme radila je na tome da BiH dođe na `crnu listu` zbog neusvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, kojim bi se nadležnost za postupanje u ovoj oblasti prenijela sa Republike Srpske na BiH“, istakla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, nakon što je Republika Srpska uspjela da obavijesti Manival o pravom stanju stvari, na redu je da Federacija BiH /FBiH/ u svom krivičnom zakonu uredi ovu oblast.

„Republika Srpska je završila svoj posao, ima sve pravne mehanizme i već prve rezultate u oblasti krivične odgovornosti za pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti. Preostalo je da FBiH uradi svoj posao i da se završi imenovanje novih ljudi u koji predstavljaju BiH u Manivalu. Time bi ispunili sve obaveze u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“, zaključila je Majkićeva.

Ona je podsjetila da postoji prijedlog za lica koja bi bila u sastavu delegacije BiH pri Manivalu, ali da ovaj prijedlog još nije potvrđen, jer su na nivou BiH trenutno u blokadi sva imenovanja, pa i ovo.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se