15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Lovor: Dodatak u zimnici

Posebno se preporučuje lovor dodati u mesna jela jer sadrži enzim koji pomaže razgradnji proteina.

Čaj od lovora podstiče apetit i probavu, pomaže smirivanju mučnine, ublažavanju čireva, grčeva i nadutosti. Esencijalno ulje lovora može pomoći kod liječenja artritisa, bola u mišićima, bronhitisa i gripa. Svježe listove lovora nakon što branja treba dobro oprati, a potom ih dodati u jela ili sušiti u hladu. Njegova aroma dolazi do izražaja u marinadama za meso, perad i ribu. Kiseljenjem namirnica za zimnicu ne zaboravite dodati koji list lovora.

Riznica zdravlja

Od vitamina lovor u značajnijim količinama sadrži vitamin C, riboflavin, niacin, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin A.

Od ostalih nutrijenata lovor na 100 g sadrži značajan udio vlakana 26,3 g.

Lovor je vrlo poznat i cijenjen začin još od vremena Stare Antike, gdje je bio simbol mudrosti, mira i zaštite, podjednako korišten i u gastronomiji kao i u medicini. Nutritivni sastav pokazuje da je lovor prava ljekovita riznica koja se oslobađa tokom kuvanja. Lovor obogaćuje antioksidativni potencijal hrane, čime se doprinosi jačanju imunološkog sistema, zaštiti od štetnog uticaja slobodnih radikala, zacjeljivanju rana i zaštiti od virusa. Vitamin A koji se nalazi u lovoru doprinosi boljem vidu.

Lovor

Lovor (Laurus nobilis) je nisko mediteransko drvo ili grm s kožastim zimzelenim listovima, visoko do devet metara. Cvjeta u aprilu i maju, a upotrebljavaju se listovi i bobice. Listovi se suše u hladu, ponekad se presaju da se ne bi uvijali. Tako mogu sačuvati tamnozelenu boju i jak miris. Zrele bobice se suše. Upotrebljava se u kuhinji, kao veoma aromatičan začin u mnogim jelima. U zemljama uz Sredozemno more lovor raste samoniklo, a uzgaja se kao ukrasni grm ili drvo. Najbolje uspijeva u bogatoj, dobro dreniranoj zemlji i u blagim klimatskim uslovima.

Prema nekim mišljenjima, domovina lovora je Mala Azija, odakle se raširio po cijelom Sredozemlju. U starom vijeku lovor je smatran svetim drvom – drvom boga Apolona. Danas je lovor simbol slave, koristi ga i akademija medicinskih nauka.

Koristi se u hortikulturi kao stablo ili kao formalno oblikovana živica, u kulinarstvu kao začin, a u narodnoj medicini kao ljekovita biljka.

Energetska vrijednost 100 g svježeg lista lovora iznosi 313 kcal/1.312 kJ. Od toga sadrži 75 odsto ugljikohidrata, 7,6 odsto proteina i 8,4 odsto masti.

Lovor je bogatog mineralnog sastava, značajne su količine kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora i slično.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se