9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Košarac: Kezunović „huška Srbe na Srbe“

ISTOČNO SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najoštrije je osudio poziv funkcionera Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Radomira Kezunovića da se ukloni krst na Zlatištu, upozorivši da njegovo obraćanje predstavlja „huškanje Srbe na Srbe“.

„Kezunovićevo obraćanje javnosti je nečuven politički bezobrazluk i do sada najsnažniji dokaz da partije iz takozvanog ‘Saveza za promjene’ nisu ništa drugo nego sluge i marionete bošnjačkih političara i stranaca“, rekao je Košarac.

On je ocijenio da „Kezunovićeva izjava predstavlja huškanje Srba na Srbe i indirektan poziv da se srpski logoraši ponovo zatvore u bošnjačke kazamate i logore“.

„Prema ogorčenju logoraša i drugim negativnim efektima koje je proizvela, Kezunovićeva izjava može se mjeriti sa sramnim obraćanjem njegovog stranačkog šefa Dragana Čavića o Srebrenici“, naveo je Košarac u saopštenju.

On je podsjetio javnost Republike Srpske da je Kezunović, koji je kao član SDS-a obavljao funkciju gradonačelnika Istočnog Sarajeva, bio jedan od glavnih kočničara izgradnje spomen-krsta i kompleksa na Zlatištu koji bi bili podignuti u znak sjećanja na hiljade Srba iz Sarajeva, koji su u tom gradu bili žrtve zločina, progona i etničkog čišćenja.

„Još 2008. godine Kezunović se, zajedno sa čelnicima SDA iz Sarajeva, protivio izgradnji spomenika na Zlatištu. Kezunoviću i njegovim bošnjačkim prijateljima i tada je smetao krst, ali i zastava Republike Srpske, koju su čelnici SDS-a iz interesnih razloga uklonili sa Trebevića. Smetaju im pravoslavni krst i srpska zastava, a ne smetaju im Arapi kojima prodaju zemlju po Trebeviću i opasno smeće iz Federacije BiH kojim su trovali građane Istočnog Sarajeva“, upozorio je Košarac, koji je i član Glavnog odbora SNSD-a.

Košarac je istakao da će i politička partija kojoj pripada i on lično, kao građanin Republike Srpske, podržati svaku inicijativu ili aktivnost logoraša i boračkih kategorija koja će biti preduzeta u svrhu obilježavanja srpskih stratišta iz proteklog rata.

„Razumio sam da je krst kojeg su na Zlatištu postavili logoraši privremeno rješenje, rješenje koje treba da obilježi mjesto budućeg spomen-kompleksa. Pozivam nadležne iz uprave grada Istočnog Sarajeva i opštine Istočni Stari grad da odmah i bez odlaganja zajednički radimo na tome kako bi privremeno rješenje na Zlatištu postalo trajno“, zaključio je Košarac.

Član Glavnog odbora NDP-a Radomir Kezunović rekao je juče na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je postavljanje krsta na Zlatištu „zloupotreba simbola hrišćanstva“ i pozvao sve relevantne institucije da ga uklone.

Kezunović smatra da je podizanje krsta inscenirano tako da zahtjeva reakciju nadležnih organa, prije svih, inspekcije grada Istočno Sarajevo koja, zajedno sa komunalnom policijom, u skladu sa zakonima Republike Srpske i statuta Grada Istočno Sarajevo, treba da ukloni ovaj „nelegalni objekat“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se