15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ko je Mladen Bosić, političar za koga se u Brčkom vežu mnoge afere?

Otkako je izabran za predsjednika SDS-a, Mladen Bosić među brčanskim privrednicima srpske nacionalnosti sakuplja novac za navodnu odbranu Radovana Karadžića, potvrdio je za nedjeljnik „Novi pečat“ vlasnik firme iz Brčko Distrikta koji je u te svrhe Bosiću predao pozamašna sredstva.

Koliko je do sada sakupljeno novca i gdje on završava nakon što ga Bosić preuzme, pitanje je na koje odgovor zna samo aktuelni predsjednik SDS-a.

O tome se čak nikada nije govorilo ni na sastancima najužeg partijskog vrha.

Isto tako, nepoznato je da li za Karadžićevu navodnu odbranu, Bosić novac sakuplja samo u Brčkom ili po istom modelu obrađuje još neka mjesta u RS.

„Bosić je od stare garniture SDS-a samo naslijedio rečenicu „Treba za Radovana“. Sve ostalo je zanemario. Koliko znam, samo ga je jednom posjetio u pritvoru Haškog tribunala i to prije više od pet godina, kada se želio iskupiti za to što su ga izbacili iz članstva stranke koju je osnovao“, dodaje sagovornik ovog lista.

Sakupljanje novca za navodnu odbranu Karadžića, navodi naš izvor, vjerovatno je jedan od Bosićevih motiva za opstanak na mjestu predsjednika SDS-a.

„Iz tih razloga Bosić se nije kandidovao za predsjednika Republike Srpske. Svjestan je da bi u slučaju pobjede, a što je nemoguća misija, po statutu izgubio mjesto predsjednika stranke, a time bi ostao i bez privilegije da sakuplja novac za Karadžića. U slučaju da izgubi izbore, što bi se neminovno desilo, smijenili bi ga zbog loših rezultata i automatski bi izgubio poziciju blagajnika“, dodaje izvor „Novog pečata“.

Iako se i prije dolaska na mjesto predsjednika nastojao prikazati kao čovjek čistog obraza, za Bosića se vežu mnoge afere u Brčkom.

Brčaci znaju da je Bosić najodgovorniji za sunovrat Tvornice akumulatora „Tesla“ , koju je, u vrijeme dok je bio šef poslaničkog kluba SDS Brčko Distrikta, privatizovao njegov stranački kolega i kućni prijatelj Miodrag Bukvić, odlazeći poslanik iz Narodne skupštine RS.

Zahvaljujući poziciji šefa SDS kluba u Distriktu, Bosić je imao ključnu ulogu u privatizaciji „Tesle“, gdje je nekada radio kao glavni inžinjer za razvoj.

„Najjače brčansko preduzeće Bukvić je pretvorio u svadbeni salon, a radnici su završili na ulici. Državni budžet je oštećen za više od 800.000 maraka, na ime neplaćenih poreza i doprinosa“, tvrdi sagovornik ovog lista iz Poreske uprave Brčko Distrikta.

Iz skupštinskih klupa u Brčkom, političku karijeru nastavlja na mjestu zamjenika ministra spoljnih poslova BiH, Jadranka Prlića.

To mu je poslužilo samo kao odskočna daska za odlazak u Ljubljanu, gdje je do 2004. godine obavljao dužnost ambasadora BiH u Sloveniji.

Ostao je upamćen kao jedan od rijetkih ambasadora BiH iz reda srpskog naroda koji su 2003. godine otvorili knjigu žalosti povodom smrti Alije Izetbegovića i spustio zastave na pola koplja.

Kasnije se pravdao da je to sve urađeno po naređenju tadašnjeg šefa diplomatije BiH Mladena Ivanića.

Kraj diplomatske karijere bio je neslavan po Bosića, jer je utvrđeno da je prisvajao novac od konzularnih taksi.

Tim povodom, bila je pokrenuta i istraga, ali je sve zataškano, nakon što je SDS učinila izvjesne ustupke i izvršila prenos nadležnosti sa RS na BiH.

Nakon turbulencija u SDS-u Bosić je 2006. godine izabran za predsjednika stranke, kao privremeno rješenje, ali je na toj funkciji ostao duže od svojih prethodnika, ponajviše zahvaljujući spletkama i intrigama po kojima je nadaleko poznat.

Nakon što je 2006. godine do nogu potučen na izborima za člana Predsjedništva od Nebojše Radmanovića, više se nije usuđivao da se kandiduje za pojedinačne funkcije. U izbornu provaliju gurao je druge, kao što sada gura Ognjena Tadića.

(Novi pečat)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se