5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Kezunović pozvao insitucije da uklone krst na Zlatištu

ISTOČNO SARAJEVO – Član Glavnog odbora Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Radomir Kezunović smatra da je postavljanje krsta na Zlatištu „zloupotreba simbola hrišćanstva“, te pozvao sve relevantne insitucije da ga uklone.

Kezunović smatra da je podizanje krsta inscenirano tako da zahtjeva reakciju nadležnih organa, prije svih inspekcije grada Istočno Sarajevo koja, zajedno sa komunalnom policijom, u skladu sa zakonima Republike Srpske i statuta Grada Istočno Sarajevo, treba da ukloni ovaj „nelegalni objekat“.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu ocijenio da i pripadnici Centra javne bezbjednosti moraju privesti i pokrenuti prekršajne prijave protiv lica koja su podigla krst koji, kako je rekao, izaziva međueničke tenzije.

Poziv za reagovanje upućen je i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Međureligijskom vijeću BiH, nevladinim organizacijama, na čelu sa Boračkom organizacijom Republike Srpske i logorašima, kao i udruženjima nestalih lica.

Kezunović je apelovao na građane da ne nasjedaju na „provokacije iz Istočnog Sarajeva i federalnog Sarajeva“, poručivši da će „ovakva politička blamaža biti sankcionisana 12. oktobra“.

On smatra da je potrebno obilježiti stratišta u cijeloj BiH, pa i ubijenih sarajevskih Srba, ali ne na ovakav način. Kezunović je ubijeđen da će nekada u Sarajevu biti podignuta crkva koja će biti posvećena stradalim Srbima i da će to biti objekat koji neće biti razlog za nesporazume.

Kezunović je podsjetio da je, kao bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva, u periodu od 2005. do 2009. godine, zaustavio inicijativu Saveza logoraša Republike Srpske o podizanju krsta, zbog „podizanja tenzija do tog nivoa da su građani iz Istočnog Sarajeva počeli da izbjegavaju odlazak u federalno Sarajevo, jer su se plašili za bezbjednost“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se