4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Jednomjesečni pritvor i mjere zabrane Lijanovićima i ostalima

SARAJEVO – Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Jerku Ivankoviću-Lijanoviću, Slavi Ivankoviću-Lijanoviću, Jozi Ivankoviću-Lijanoviću, Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću, Mirjani Šakoti i Mirku Galiću, osumnjičenima za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, neplaćanje poreza i pranje novca.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 10. oktobra, odnosno do nove odluke Suda, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud je, kako se navodi, utvrdio da se sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, a pritvor je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i bojazni da bi osumnjičeni na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmjeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Pritvor je određen zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo, a za ta krivična djela se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža.

U odnosu na osumnjičene Željka Mikulića, Zdravka Ivankovića i Draženka Kvesića, Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i odredio mjere zabrane napuštanja boravišta, putovanja, sastajanja sa određenim licima, kao i zabranu preduzimanja određenih poslovnoh aktivnosti ili službenih dužnosti.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se