18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Izvoz u Hrvatsku pao za 226 miliona

BANJALUKA – Izvoz BiH u Hrvatsku u prvih osam mjeseci ove godine vrijedio je 626,75 miliona maraka i manji je čak 226,32 miliona ili 26,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Zbog pada izvoza, koji je direktna posljedica ulaska Hrvatske u EU, najviše je pogođen agroindustrijski sektor, u kojem je izvoz u prvih osam mjeseci ove godine smanjen za 60,4 miliona KM. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, ukupan izvoz u ovom sektoru iznosio je 72,55 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine vrijedio 132,96 miliona maraka, piše današnji Glas Srpske.

Direktor Sektora za makroekonomiju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Momir Tošić istakao je da je pad izvoza u Hrvatsku očekivan, s obzirom na to da se od 1. jula prošle godine, od kada je Hrvatska ušla u EU, proizvodi biljnog i životinjskog porijekla ne mogu plasirati na jedno od najznačajnijih tržišta za BiH.

– To je značajan pad prema Hrvatskoj, posebno kada je u pitanju agroindustrijski sektor. Pronašli smo alternativna tržišta, prije svega Srbiju i Crnu Goru, ali sigurno da to nije nadomjestilo gubitak hrvatskog tržišta, koje je za nas godinama unazad igralo značajnu ulogu – naglasio je Tošić.

Glas Srspke

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se