5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Izrael sprema nezavisnost Srpske?!

Sarajevski mediji podigli su veliku prašinu zbog susreta Milorada Dodika sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom koji se u Beču dogodio prije 14 dana. Njima se pridružila i zagrebačka štampa koja je došla do zaključka da je Dodik u Beču tajno spremao otcjepljenje Srpske, iako je ostalo nejasno na osnovu čega su došli do tog zaključka.

A sve je počelo kada je Dodikov kabinet objavio da je do susreta došlo. U kraćem saopštenju navedeno je da su tokom sastanka istaknuti dobri odnosi Srpske i Izraela, a objavljena je i fotografija sa susreta. Agencija Srna prenijela je istog dana da su sagovornici izrazili potrebu za jačom privrednom i ekonomskom saradnjom, te su istakli da između Izraela i Srpske nema otvorenih pitanja.

Međutim, izraelski list “Haaretz” objavio je da je riječ o tajnom sastanku Dodika i Libermana o kojima javnost u toj zemlji ne zna mnogo. U saopštenju iz Libermanovog kabineta kratko je navedeno da je on u Beču imao “tri osjetljiva sastanka”, ali list je naveo da nije jasno zašto je sastanak sa Dodikom “diplomatski osjetljiv”.

– Uprkos činjenici da Republika Srpska nije nezavisna država, Liberman je uložio puno napora u održavanje veza sa ovim entitetom. Ovaj nesrazmjerni interes za RS nije vođen samo međunarodnim odnosima, nego takođe, a možda ponajviše, ličnim vezama – navedeno je u ovom izraelskom listu.

Zagrebački “Jutarnji list” pod naslovom “Dodik na tajnom sastanku – čelnik RS gradi podršku za otcjepljenje”, objavio je već poznate informacije o susretu Dodika i Libermana, kao i podatak da je u Izraelu pokrenuta neka vrsta službene istrage o ovom susretu.

Zauzet putovanjem u Rusiju, Milorad Dodik ovih dana nije komentarisao navode o susretu sa izraelskim šefom diplomatije. On je posle pomenutog sastanka kratko izjavio da je razgovarano o političkim i ekonomskim pitanjima i dobroj saradnji, razumjevanju i međusobnoj podršci.

– Naše prijateljstvo je već dokazano. Koristimo ovu priliku da se međusobno upoznamo o situaciji na Balkanu i Bliskom istoku, a prije svega o stavovima države Izraela i Republike Srpske – rekao je Dodik nakon sastanka.

Agencija Srna tada je prenijela i Libermanovu izjavu da duboko cijeni ulogu srpskog naroda danas i dodao da se odnosi u budućnosti mogu graditi na zdravim osnovama.

– Predsjednik Dodik i premijerka Željka Cvijanović ustanovili su odnose između države Izrael i Republike Srpske, a pamti se, i cijeni topao i konstruktivan odnos Srpske prema Izraelu. Upravo ta konstruktivnost je povod za ove razgovore i za dalju saradnju – rekao je tada Liberman.

Stradali zajedno

On je istakao da Izrael duboko cijeni ulogu srpskog naroda, pogotovu u Republici Srpskoj u tako davnoj prošlosti, sapatništvu i zajedničkoj borbi protiv nacističkih zločinaca.

– To samo predstavlja temelj za dalju saradnju i to je nešto što i te kako znamo da poštujemo. Uz to bih dodao i odnos Republike Srpske prema žrtvama holokausta, kao jednog temelja za dalju saradnju na istorijskim osnovama – rekao je Liberman.

Vesti online

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se