-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Hrvatski državni vrh ignoriše dešavanja u Vukovaru

BEOGRAD – Koalicija udruženja izbjeglica izrazila je žaljenje što predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i hrvatska Vlada nisu osudili posljednje uništavanje tabli sa ćirilićnim natpisima u Vukovaru što predstavlja još jedno u nizu brutalnih kršenja prava srpske nacionalne zajednice.

„To nisu učinili ni hrvatski biskupi, niti hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić, Andrej Plenković i Jozo Radoš a istovremeno su spremni da javno, bez argumenata, napadaju Srbiju da tobože krši ljudska prava Hrvata u Srbiji“, navedeno je u saopštenju Koalicije.

Predsjednik Koalicije Miodrag Linta ukazao je da hrvatska Vlada, ukoliko nije sposobna da sprovede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i poštuje preuzete međunarodne obaveze to treba javno i da kaže a ne da u praksi izvrdava sopstvene zakone, usvojene u cilju zaštite manjinskih zajednica.

On je u skladu sa tim kao neprihvatljiv ocijenio najnoviji prijedlog vukovarske Građanske inicijative „Grad, to smo i mi“ koja predlaže da se spor s dvojezičnim tablama riješi tako što bi se na zgrade državnih institucja s desne strane ulaza postavila tabla na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, a s lijeve na pet jezika i pisama nacionalnih manjina koje žive u Vukovaru.

„To je još jedan poziv na nepoštovanje Zakona“, zaključio je Linta.

U Vukovaru su 23. septembra poskidane sve ploče sa ćiriličnim natpisom sa javnih zgrada. Posljednji incidenti dogodili su se nakon odavanja pošte poginulim hrvatskim vojnicima, povodom 23 godine od osnivanja 204. Vukovarske brigade na Memorijalnom groblju, za vrijeme i nakon mise.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se