5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Gasifikacija – nova era za Crnu Goru

Početak izgradnje Južnog gasnog koridora ima značaj koji je prije 20 godina za svijet imao „Ugovor vijeka“, i to je period koji nesporno svjedoči o dinamičnom prosperitetu Azerbejdžana, rekao je premijer Crne Gore Milo Đukanović.

On je u pozdravnom govoru povodom početka izgradnje Južnog gasnog koridora u Bakuu, na koji bi trebalo da se priključi i Crna Gora, rekao da je Crna Gora „od početka u ovom projektu“.

„Od Memoranduma o razumijevanju u Tirani, pa prošlogodišnje Konferencije u Bakuu na kojoj je donesena odluka o realizaciji ove investicije, do današnjeg početka radova, koji čini izvjesnom budućnost gasovoda TANAP–TAP. Na njega bi se priključio Jadransko-jonski gasovod /IAP/ kroz Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku. Crnoj Gori, kao i našim susjedima, i zemljama EU, otvara se potpuno nova energetska perspektiva“, ocijenio je Đukanović.

On je ocijenio da pitanje energetike prevazilazi nacionalne i državne granice i da saradnja u ovoj oblasti postaje sve važnija za ekonomsku sigurnost i ukupan razvoj država.

„Crna Gora je usklađena sa energetskom strategijom EU, čiji su prioriteti nesmetano snabdijevanje energijom, razvoj konukurentnog energetskog tržita, i održivi razvoj energetike. Diverzifikacija energetskih izvora jedna je od pretpostavki za dostizanje ovih ciljeva. Regionalni pristup čini izglednijim izvore finansiranja za realizaciju ovih značajnih projekata, uključujući i grantove EU“, rekao je Đukanović.

Na berlinskoj konferenciji o zapadnom Balkanu krajem prošlog mjeseca projekat izgradnje evropske rute za Južni gasni koridor ocijenjen je, podsjeća premijer Crne Gore, kao jedan od najznačajnijih za razvoj regiona.

„Za Crnu Goru gasifikacijom počinje nova era razvoja. To će značiti povoljnije uslove za nove investicije i za otvaranje novih radnih mjesta. Nadamo se da će to osnažiti i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju“, zaključio je Đukanović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se