-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Dva lica puštena, 14 još na saslušanju zbog terorizma

ISTOČNO SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH nastavljaju kriminalističku obradu nad 14 osoba koje su uhapšene juče u akciji kodnog naziva „Damask“, dok su dvije osobe nakon saslušanja puštene, potvrdila je portparol Sipe Kristina Jozić.

Ona je napomenula da će o daljem statusu ovih lica odlučiti Tužilaštvo BiH, te da Sipa nastavlja istrage u vezi sa krivičnim djelom terorizma.

U okviru akcije „Damask“, izvedene po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, uhapšeno je 16 osoba i izvršen pretres na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Ošve i Gornja Bočina, Srebrenika, Gornje Maoče, Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Među uhapšenima je vođa selefijske zajednice iz Bužima Bibal Bosnić.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizma.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se