23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Đukić nije dobio poziv na izdržavanje kazne zbog greške suda

SARAJEVO – Novaku Đukiću zbog greške Osnovnog suda u Banjaluci nije uručen poziv da se javi u zatvor na izdržavanje kazne za zločine počinjene na tuzlanskoj Kapiji, rečeno je u Sudu BiH.

U pozivu je bilo navedeno da se Đukić, koji se nalazi u Srbiji, treba 22. septembra javiti u zatvor radi izdržavanja kazne.

Međutim, kako se Đukić nije pojavio u zatvoru, u Sudu BiH su naveli da je Osnovni sud u Banjaluci „pogrešno zaveo zamolnicu“ koju su im poslali.

U Osnovnom sudu u Banjaluci danas nisu mogli dati više informacija o ovom slučaju.

Novi poziv Đukiću za izdržavanje kazne, kako su kazali u Sudu BiH, biće dostavljen preko Sudske policije. U slučaju da se Đukić nakon uručivanja poziva ne pojavi na izdržavanju kazne i bude raspisana potjernica, on neće moći biti izručen BiH jer posjeduje državljanstvo Republike Srbije.

Međutim, on kaznu može služiti u Srbiji, koja je sa BiH 2010. potpisala sporazum prema kojem se pravosnažno osuđenim osobama onemogućava izbjegavanje izdržavanja kazne.

Đukić je osuđen da je, kao komandant Taktičke grupe „Ozren“ Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Sud BiH mu je izrekao maksimalnih 20 godina zatvora, primjenjujući blaži zakon – krivični zakon bivše Jugoslavije.

Kazna Đukiću je smanjena za 5 godina u odnosu na presudu kojom je 2010. osuđen po Krivičnom zakonu BiH, a koja je ukinuta februaru ove godine, nakon čega je pušten iz zatvora, javio je BIRN – Justice Report.

(FENA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se