15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Donjeck: Šest osoba poginulo, 15 povređeno

Najmanje šest osoba je poginulo, a 15 je povređeno u granatiranju Donjecka, na istoku Ukrajine, a dva puta je pod udar granata došao i posmatrački tim OEBS-a

KIJEV – Najmanje šest osoba je poginulo, a 15 je povređeno u granatiranju Donjecka, na istoku Ukrajine, a dva puta je pod udar granata došao i posmatrački tim OEBS-a, saopštila je danas gradska skupština.

Ovo je najveće kršenje sporazuma o prekidu vatre od postizanja dogovora 5. sepetembra, prenio je AP.

Dva sjeverna dijela grada Donjecka juče su granatirana, a žestoki sukobi izbili su oko aerodroma u tom gradu. Tokom cijelog dana čula se paljba iz automatskog oružja i eksplozije granata, a oblaci crnog dima nadvijali su se nad gradom.

Kako je saopštila gradska skupština, granatiranje je izazvalo ljudske žrtve, a oštećen je i izvijestan broj kuća i poslovnih zgrada.

Dijelovi Donjecka koji su juče granatirani su pod konrtolom proruskih aktivista, ali je ukrajinska vlada za civilne žrtve optužuje uprvao njih.

„Ni danas ni juče niti prethodnih dana ukrajinske snage nisu granatirale rezidencijale dijelove grada „, izajvio je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko.

Šestočlani posmatrački tim OEBS došao je dva puta pod udar granata u gradu Donjecku, iako je na snazi primirje koje su potpisale proruske i ukrajinske snage pre 10 dana, saopštio je portparol posmatračke misije OEBS Majkl Bociurkiv.

U napadima nijedan član tima nije povređen, ali su vozila OEBS teško oštećena.

Četiri granate eksplodirale su na oko 200 metara od posmatrača OEBS koji su otišli na pijacu u Donjecku zbog izvještaja da su tu ranije pale granate.

Kada še tim posmatrača pomjerio na drugu lokaciju, eksplodirala je nova granata blizu mesta na kojme su bili, zbog čega je tim otišao s te lokacije.

Posmatrači OEBS su saopštili da su na pijaci na zemlji vidjeli tijelo žene.

„Smatramo da je ovo ozbiljan incident. To je po prvi put da su naša vozila gorila“, rekao je Bociurkiv.

Portparol nije mogao da kaže ko je odgovoran za granatiranje, a, takođe, nema nikakvih dokaza da su posmatrači OEBS namjerno gađani.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se