3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

„Doktor Smrt“ lociran u Amsterdamu, ali ne i uhapšen

BEOGRAD – Hirurg koji je prvooptuženi za preprodaju organa u slučaju klinike „Medikus“ Jusuf Sonmez nije uhapšen u Amsterdamu, iako ga je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tamo lociralo – piše „Blic“.

Holandske vlasti su o lociranju Sonmeza, koga Srbija sumnjiči za vađenje organa otetih kosovskih Srba, obaviještene prije nedjelju dana, a Sonmez se sada sprema da pobjegne.

Sonmez, koga su mediji prozvali „Doktor Smrt“, živio je u vili vrijednoj dva miliona evra, a imao je i „Fejsbuk“ stranicu – naveo je list.

List „Kurir“ piše da je Euleks naložio holandskoj policiji da hitno pronađe turskog ljekara Sonmeza, prvooptuženog u slučaju „Medikus“, koji će vjerovatno biti izručen Kosovu, jer se tamo vodi postupak protiv njega u ovom slučaju.

List navodi da Holanđani ulažu sve napore da uhapse Sonmeza, koga je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine prošle nedjelje lociralo u Amsterdamu.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je juče da je glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu dostavilo sve infomacije kojima raspolaže o Sonmezu, nakon što ga je prošle nedjelje, uz pomoć svjedoka saradnika, lociralo u Holandiji, u Amsterdamu.

Sonmez, koji se nalazi na potjernici Interpola, prvooptuženi je u slučaju „Medikus“, a u postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu.

U istom u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplatacije organa u klinici „Medikus“ kod Prištine, Ljutfi Derviši i njegov sin osuđeni na osam, odnosno sedam godina i tri mjeseca zatvora.

Sonmez je uhapšen početkom januara 2011. godine u Istanbulu, ali je pušten poslije saslušanja uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište.

Klinika „Medikus“ zatvorena je 2008. godine, pominje se i u izvještaju Savjeta Evrope u kom se navodi da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u „Žutoj kući“ na Kosovu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se