18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Priče o otcjepljenju nisu tačne

BEČ – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ništa od onoga što je rekao Bodo Veber iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije nije tačno i istakao da Republika Srpska želi da ojača vlastitu autonomiju.

„Taj gospodin bi trebalo da prestane sa lažima“, rekao je Dodik, komentarišući tvrdnje Vebera da je predsjednik Srpske „namjeravao da uz rusku podršku, tokom aneksije Krima, krene u otcjepljenje Republike Srpske, ali da ga je u tome spriječio premijer Srbije Aleksandar Vučić“.

„Republika Srpska naravno da ima svoj koncept i ona će shodno procjeni koju imamo krenuti u tom smjeru. Ali naš primarni cilj jeste da pojačamo autonomiju Srpske i to je čista priča“, izjavio je Dodik za „Danas“.

On je ocijenio da je sve to dio histerije koja se na Zapadu pravi oko Rusije i Krima, a zaboravlja se da je Krim sasvim legitimno proveo referendum i kasnije donio odluku o pristupanju Rusiji.

„Verujem da je gospodin Veber informisan, ali je ovoga puta promašio sve, jer je sve što je rekao spin i podvala“, rekao je Dodik i istakao da priče o otcjepljenju nisu tačne, ali je tačno da je uvijek imao dobru saradnju sa Rusijom.

Dodik je potvrdio da iduće nedjelje putuje u Moskvu da bi ojačao saradnju sa Rusijom.

Predsjednik Srpske negira i Veberove tvrdnje da ga je u namjeri da krene u otcjepljenje Srpske spriječio Vučić.

„To pitanje u našim razgovorima nije bilo na dnevnom redu, iako je status Republike Srpske stalna tema“, istakao je Dodik.

Veber, jedan od autora studije „Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promijenjena igra za politiku EU i SAD“, istakao je za Radio „Slobodna Evropa“ da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade studije slučajno naišli na informaciju da je Dodik namjeravao da krene u otcjepljenje Srpske i da je za tu namjeru „znao cio zapadni diplomatski kor“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se