10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Danas Dan žalosti zbog pogibije rudara

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH odlučila je da danas u FBiH bude Dan žalosti zbog teške rudarske nesreće u jami „Raspotočje“, u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove sahrane.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade i institucija FBiH, saopšteno iz federalne Vlade.

Medijske kuće na teritoriji FBiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija dužni su da prilagode svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Federalna Vlada je odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz Tekuće rezerve izdvoji 50.000 KM.

Petorica rudara poginula su od „gorskog udara“ u četvrtak, 4. septembra, u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica. Nastradali su Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac.

Iz jame Raspotočje izvučeno i tijelo petog rudara

Iz jame „Raspotočje“ kasno sinoć izvučeno je tijelo Fejze Isakovića, posljednjeg od pet rudara koji su poginuli u teškoj rudarskoj nesreći 4. septembra nakon „gorskog udara“ izazvanog zemljotresom.

Četa za spasavanje izvukla je u veoma teškim uslovima, nakon više od 24 sata, tijelo Isakovića oko 23.00 časa, javili su federalni mediji.

Direktor Rudnika mrkog uglja „Zenica“ Esad Ćivić rekao je sinoć da će u toku noći biti završena obdukcija tijela Isakovića, jer je sudski patolog iz Tuzle na molbu federalnog inspektora rudarstva odlučio ostati u Zenici.

Komemoracija za stradale rudare biće obavljena danas u 11.00 časova u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, nakon čega će biti sahranjeni.

Rudari Hajrudin Bradarac, Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović i Fahir danas  će biti ukopani na četiri mjesna groblja – Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama.

Ukop Fejze Isakovića biće obavljen na mjesnom groblju Ponirak.

Vlada FBiH odlučila je da danas u cijeloj FBiH bude Dan žalosti zbog teške rudarske nesreće u jami „Raspotočje“, u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove sahrane. U Zenici su 7. i 8. septembar proglašeni danima žalosti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se