15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Danas 23 godine od ubistva pripadnika JNA na Koranskom mostu

Danas se navršavaju 23 godine od ubistva 13 i teškog ranjavanja četiri pripadnika aktivnog i rezervnog sastava JNA na Koranskom mostu kod Karlovca, koje su, nakon predaje i odlaganja oružja, napala uniformisana lica sa fantomkama i nad njima izvršila svoj „krvavi pir“, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

U saopštenju se podsjeća da su 21. septembra 1991. godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde Hrvatske u Karlovcu ispred mosta na rijeci Korani zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se, iz kasarne „Mekušje“ u kasarnu „Logorište“, prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

„Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počela `krvavi pir` nad njima. Trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju, a od četvorice preživjelih, trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta, dok se četvrti u toku noći, takođe, sa teškim povredama, izvukao ispod mrtvih saboraca“, navodi se u saopštenju.

Iz „Veritasa“ podsjećaju da je za ovaj zločin, pod pritiskom međunarodne zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu u maju 1992. godine podiglo optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika takozvane posebne jedinice Policijske uprave Karlovac, te ga je, nakon tri uzastopna oslobađanja od optužbe, Vrhovni sud Hrvatske 7. septembra 2012. godine osudio na četiri godine zatvora, iako je za ovo djelo zaprijećena minimalna kazna od 10 godina.

„Izrečena kazna mogla bi se protumačiti i kao nagrada Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj, pošto `priznaje` da je sve pripadnike JNA sam likvidirao, doduše, u `nužnoj odbrani`. Naime, iako izvedeni dokazi, kako personalni iskazi četvorice svjedoka koji su preživjeli masakr na Koranskom mostu tako i nalaz vještaka, ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava JNA učestvovalo najmanje tri lica“, naglašavaju iz „Veritasa.

Iz „Veritasa“ ističu da „demokratska“ Hrvatska i njeno pravosuđe ni 23 godine od zločina ne razmišljaju o proširenju optužnice.

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji apelovala je na Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da traži od državnog tužilaštva Hrvatske da proširi optužnicu za zločin na Koranskom mostu.

„Zločin na Koranskom mostu je jedan od prvih ratnih zločina nad pripadnicima JNA u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije. Za zločin je nakon tri oslobađajuće presude krivim proglašen i na kaznu zatvora od četiri godine osuđen Mihajlo Hrastov“, podsjetio je predsjednik Koalicije Miodrag Linta.

On je naglasio da je upravo ta presuda nakon 20-godišnjeg postupka jedan u nizu primjera koji potvrđuje tezu da je hrvatsko pravosuđe pristrasno i nepravično i da Hrvatska nije zaslužila da zatvori pregovore o poglavlju 23.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se