18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Samostalnost Srpske – dugotrajan proces

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska raspolaže nizom nadležnosti koje joj daju obilježja države, ali da je njena samostalnost dugotrajan proces, koji se ne dešava preko noći.

Cvijanovićeva smatra da Republika Srpska treba da zadrži sve nadležnosti koje su regulisane Dejtonskim sporazumom, ali da bude i sredina otvorena za svakoga, sa garancijom jednakih prava.

„Nemam potrebu da napadam BiH, samo konstatujem određene stvari. Ne mogu da kažem da je ona funkcionalna zemlja, jer svi vidimo da to nije“, rekla je Cvijanovićeva za „Novi pečat“.

Ona je podsjetila da je dio međunarodne zajednice želio da prenese dio nadležnosti na nivo BiH, obećavajući pritom funkcionalnost i ekonomičnost.

„Novac dobijaju institucije koje imaju isključivo administrativni karakter, a stvarni život leži na entitetima. Kada se sve to poslaže može se vidjeti da se Srpska razvija kao jedna cjelina, kako u političkom i ekonomskom, tako i u teritorijalnom i administrativnom smislu“, navela je premijer Srpske.

Govoreći o uticaju organizacije BiH na dalji razvoj Srpske, Cvijanovićeva je navela da su dešavanja u Ukrajini i odnosi EU i Rusije doveli u ćorsokak realizaciju projekta izgradnje kraka gasovoda „Južni tok“ kroz Republiku Srpsku, zbog nerazumne politike na nivou BiH.

Prema njenim riječima, preporuke iz EU da BiH ne izvozi na rusko tržište nemaju mnogo logike, s obzirom na to da je Rusija veoma moćan i važan faktor za mnoge članice EU.

„Rekla sam da žalim što mi nismo moćna ekonomija koja raspolaže dovoljnim količinama da sve izvezemo u Rusiju. Svjesna sam da naša roba, ali i mnogih drugih zemalja, ne ispunjava ruske standarde. Odmah sam vidjela opoziciju kako gromoglasno proziva i govori da sam rekla da mi nemamo dovoljno robe, da smo slaba ekonomija i da nemamo šta da izvezemo u Rusiju“, rekla je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se