13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Čim zakoračite u Gornju Maoču, nestane signal za mobilni

Gornja Maoča je selo u BIH, tek 30-ak kilometara udaljeno od hrvatske granice. Poznato je po tome što ga naseljavaju vehabije.

Tu živi 20-ak porodica koje su u potpunosti odsječene od ostatka svijeta.

Na samom ulazu u selo danonoćno se nalazi patrola koja legitimiše stanovnike, a neobjašnjiv detalj je vezan uz mobilne telefone – nakon što jednom uđete u ovo devastirano selo, signal sasvim nestaje, piše Dnevnik.

U Gornju Maoču novinari rijetko ulaze, a pred kamerama emisije „Provjereno“ vehabije su pristale da razgovaraju o svojoj zajednici, koja je najčešće opisana kao radikalna ekstremistička grupa spremna i na terorističke napade.

Među njima je i Fikret Zukić, koji je prošle sedmice uhapšen u policijskoj akciji „Damask“. Njegovi sinovi se trenutno nalaze u Siriji gdje se bore na strani ISIL-a.

„Ako koji od sinova pogine u džihadu, on neće biti pitan za grijehe. Tako je Alah naložio, da će u dženet ući bez ikakvih pitanja. Znači, ako bi mu se šta dogodilo, bilo bi to u Alahovom prisustvu. Ako pogine, neću se žalostiti jer mi vjerujemo da je Alah njemu odredio gdje će on poginuti“, rekao je Zukić reporteru „Provjerenog“ Domagoju Mikiću.

Među vehabijama koji su pristali razgovarati je i Jasmin Mustajbašić, koji je uhapšen nakon pucnjave na američku ambasadu pod optužbom da je saradnik Mevludina Jašarevića. Ovaj diplomirani kriminalista i pravnik je prije 6 godina napustio „spoljnji“ svijet i doselio u Gornju Maoču.

„Ja sam zbog ovog što jesam ostavio sve – i kuću i stan i karijeru – da bih bio musliman“, rekao je novinaru „Provjerenog“, a odmah zatim i odgovorio na sljedeće pitanje – misli li da se to isplatilo.

„To se svakako isplati. Ovo što sam uradio je pun pogodak; sto posto, jer ja uspijem biti sretan. Želim da čitav svijet budu muslimani, da sretnu Alaha kao muslimani. Želim da čitav svijet bude islamski jer je to dobro za čitav svijet“, rekao je on.

Dnevnik.hr

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se