-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Cilj međunarodne zajednice i EU – ukidanje Dejtona

BEOGRAD – Izvršni direktor Centra za strateške alternative iz Beograda Dušan Proroković naglašava da trenutno međunarodna zajednica i EU nemaju namjeru da se uključe u rješavanje bilo kakvih ključnih pritanja nakon izbora u BiH, te da će njihov jedini cilj u naredne četiri godine biti ukidanje Dejtona.

„Sve vodi ka tome i Zapad vrši pritisak da Dejtonski sporazum bude promenjen, na čemu se radi više od decenije. Naravno da se traže obrazloženja da će se živeti bolje, da će ekonomija procvetati, ali to su šarene laže. Da je Zapad imao na umu da BiH ekonomsik ojača i da od nje napravi funkcionalnu državu, to bi se davno desilo“, rekao je Proroković za „Pres Republika Srpska“.

On smatra da se u BiH poslije izbora može očekivati samo još jači pritisak za izmjenu sadašnjeg uređenja.

Proroković kaže da Balkan nikad nije gubio na značaju, iako se to tako predstavljalo u javnosti, ističući da je riječ o regionu koji se nalazi između tri kontinenta i da preko njega vode bitni putevi.

Osvrćući se na odnos vlasti u Beogradu sa vlastima u Banjaluci i Sarajevu, Proroković kaže da Srbija hoće da se distancira od dešavanja u BiH.

„U ovom trenutku Beograd gasi vatru gdje god stigne, ali na većinu procesa u BiH Srbija u ovom trenutku ne može mnogo da utiče i zbog toga pokušava da se distancira što je više moguće“, kaže Proroković.

Govoreći o mogućnosti referenduma u Srpskoj, Proroković kaže da u ovom trenutku ne postoje sve međunarodne okolnosti koje idu na ruku referendumu u Srpskoj, ali, da bi se mogle posložiti za 10 ili 15 godina.

„Ovo pitanje će sigurno doći na red u budućnosti, jer sve zavisi od interesa velikih sila i njihovih želja za prekrajanjem granica na Balkanu“, ističe Proroković.

On je, govoreći o uključivanju Srbije u EU, izrazio sumnju da će Unija opstati dovoljno dugo da se Srbija uključi u tu zajednicu.

„Priču o EU treba uzimati sa mnogo opreza i naš put kreirati potpuno drugačije nego što se to danas radi. Pitanje je kako će se sve ovo odvijati“, kaže Proroković.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se