8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Ćavar: Znatno manji obim trgovine ljudima

SARAJEVO – Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar rekao je da je za relativno kratko vrijeme i u izuzetno složenim okolnostima BiH postigla značajne rezultate u borbi protiv trgovine ljudima na svojoj teritoriji.

„Tome svjedoče i brojni pokazatelji koji su saglasni u ocjeni da je ovaj problem i dalje prisutan u BiH, ali u znatno manjem obimu nego ranijih godina“, rekao je Ćavar na današnjoj završnoj svečanoj ceremoniji u Sarajevu na kojoj je javnosti predstavljen okončani regionalni projekt „Istraživanje potreba: regionalna situacija u borbi protiv trgovine ljudima na zapadnom Balkanu“.

Ćavar je naglasio da BiH od samih početaka, radi prepoznavanja problema trgovine ljudima, preduzima planske, usklađene i dugoročne mjere kojima se ovaj problem nastoji staviti pod kontrolu.

Ambasador Italije u BiH Ruđero Karijas rekao je da je veliki izazov i apsolutni prioritet za vlasti BiH borba protiv trgovine ljudima, u kojoj dolazi do teških kršenja ljudskih prava.

„Imamo značajan oblik saradnje Italije i BiH u borbi protiv organizovanog kriminala. U narednih nekoliko mjeseci u BiH i regiji doći će do nastavka ovog projekta kojim će se stvoriti uslovi za operativnu i efikasnu borbu protiv trgovine ljudima“, rekao je Karijas.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Đanluka Roko rekao je da će se u budućnosti u ovom regionu intenzivirati tokovi neregularnih migracija i da će ovo područje predstavljati ključni problem u oblasti trgovine ljudima.

„Regionu je potrebno uspostavljanje sistema borbe proti trgovine ljudima, postoji napredak i u regionu i BiH, ali se postavlja pitanje da li svi čine ono što mogu. Ovaj projekt je prvi korak za nastavak rada u operativnom smislu“, naglasio je on.

Regionalni specijalista za migracije iz Regionalne kancelarije IOM-a u Beču An NJuen rekao je da su zakoni u regionu u ovoj oblasti na svjetskom nivou, da postoje dobri akcioni planovi i da građansko društvo ima učešće na ovim pitanjima.

On je istakao da su novi trendovi u trgovini ljudima izbjegavanje fizičkog nasilja, pa na žrtvi nema fizičkih tragova, eksploatacija dječijeg rada, porast neregularnih migracija koje uključuju krijumčarenja i drugo.

Prema njegovim riječima, u regionu je problem to što postoje različiti sistemi identifikacije žrtava i definicija trgovine ljudima.

Ovaj projekat IOM-a, koji je sufinansirala Italija, pokrenut je u decembru 2013. i omogućio je identifikovanje polja prioritetnog djelovanja i regionalne saradnje radi jačanja strategija i mjera borbe protiv trgovine ljudima na zapadnom Balkanu.

Putem preporuka, identifikovanih uz učešće vlasti i civilnog društva zemalja-korisnika, želi se stvoriti platforma za dalji napredak zemalja balkanske regije u procesu usklađivanja sa sektorskim evropskim standardima i praksom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se