23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Brutalnim ubistvima „Islamske države“ se mora stati na put

BEOGRAD/NJUJORK – Srbija najoštrije osuđuje zločine, a posebno brutalna ubistva koja čine pripadnici ekstremističke organizacije „Islamska država“ i tom problemu se mora stati na put, rekao je u UN srpski predsjednik Tomislav Nikolić.

„Takvi oblici terorizma predstavljaju jednu od najozbiljnijih pretnji po međunarodni mir i bezbednost, a Srbija je, više nego ikada, posvećena da podrži međunarodne napore u borbi protiv terorizma“, rekao je Nikolić, obraćajući se na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Nikolić je istakao da je Srbija iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji i da zbog toga jako dobro razumije bezbjednosne probleme sa kojima se svijet u ovom trenutku suočava i najsnažnije osuđuje sve vidove terorizma.

„Srbija nikada nije podržavala, i ne može podržati govor ultimatuma. Mi poštujemo i uvažavamo političke i ekonomske interese svih zemalja članica UN, i sa tih pozicija nastupamo i delujemo štiteći naše nacionalne i međunarodne interese“, rekao je Nikolić.

Uz podsjećanje da je Srbija ostvarila značajan uspjeh na planu borbe protiv terorizma, naročito na regionalnom nivou, on je dodao da je Srbija spremna da razgovara o svim inicijativama koje doprinose jačanju uloge UN na polju borbe protiv ovog svjetskog zla.

Navodeći da se svijet suočava sa problemom boraca iz inostranstva koje regrutuju terorističke organizacije kao što su „Islamska država“ i Al kaida, Nikolić je dodao da su, prema istraživanjima Internacionalnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja u Londonu, najvažniji regioni za regrutaciju stranih boraca izvan zapadne Evrope i Bliskog istoka – Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prema njegovim riječima, za zemlje Balkana podaci o tim borcima koji odlaze da ratuju variraju, pa tako ih iz Albanije ima do 140, BiH do 60, Makedonije do 20, Srbije tri, Bugarske jedan, dok je za pokrajinu Kosovo i Metohiju dostižu čak do 150.

Što se tiče Kosova i Metohije, Nikolić je istakao da je nacionalni prioritet Srbije postizanje kroz konstruktivni dijalog održivog političkog rješenja za Kosovo i Metohiju te dodao da je za Srbiju, jedino prihvatljivo pravedno i pravično rješenje – otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i Srbije.

Nikolić je ponovio da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze briselskog sporazuma i da je otvorena za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Prištinom na svim nivoima, kao i da je neprihvatljvio smanjenje obima i mandata misije UNMIK na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da sva rješenja za Kosovo, uključujući i status, položaj Srba i nealbanaca i zaštitu vjerskih objekata i kulturnog nasljeđa, moraju da budu u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244, te podsjetio da ni poslije 15 godina nisu stečeni uslovi za povratak Srba na Kosovo.

„Podsećam vas da je sve počelo terorizmom albanske manjine na Kosovu i Metohiji u cilju ostvarivanja secesionističkih ambicija“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je Srbija zemlja sa najvećim brojem interno raseljenog stanovništva u Evropi, njih 230.000, koji ne smiju biti zaboravljeni, kao ni 58.000 izbjelgica iz Hrvatske i BiH.

„Svaka ishitrena odluka po ovom pitanju bila bi pogrešna, jer bi mogla da naruši započete procese pomirenja u regionu, kao i fundamentalno pravo Srba da se vrate u svoje domove na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH“, rekao je Nikolić.

Nikolić je ponovio da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da je Srbiji mjesto u njenom članstvu te dodao da, iako EU ne daje idealna rješenja i suočava sa sopstvenim izazovima i krizom proširenja, ona je najbolja zajednica evropskih država.

On je istakao da je Srbija duboko potresena i uznemirena zbivanjima u Ukrajini i da će, kao predstojeći predsjedavajući OEBS-om, učiniti sve što je u njenoj moći da se pronađe mirno rješenje problema i da se razlike prevaziđu na miroljubiv način.

„Naša slovenska braća zaslužuju mir i spokojan razvoj, razume se uz poštovanje univerzalnih principa koji treba da važe za sve zemlje i narode, a jasno su definisani u Povelji UN“, rekao je Nikolić, ponovivši da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i jednaku primjenu međunarodnog prava za sve, kao i da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dijela njene teritorije -Kosova i Metohije.

Nikolić je istakao da će Srbija predsjedavanje OEBS-om iskoristiti za podsticaj i jačanje međusobne saradnje država u regionu i dati sve od sebe da proces pomirenja, saradnje i međusobnog poštovanja u regionu bude sproveden u cijelosti.

Prema njegovim riječima, novom politikom Srbije, odnosi u regionu jugoistočne Evrope su iskreni i potpuno otvoreni, što se naročito pokazalo tokom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, Hrvatsku, i BiH, a solidarnost i požrtvovanost koji su tom prilikom pokazani, predstavljaju primer za cijeli svijet.

„Naš region sada nudi brojne mogućnosti za investitore jer jak i miran region jugoistočne Evrope znači jaku i stabilnu Evropu“, rekao je Nikolić.

On je izrazio zabrnituost Srbije zbog rapidnog širenja virusa ebole u zemljama zapadne Afrike, navodeći da je Srbija spremna da se pridruži i doprinese zajedničkom naporu svojim naučnim i zdravstvenim kapacitetima i na svaki drugi način.

Navodeći da se svijet suočava sa novim bezbjednosnim, klimatskim i socio-ekonomskim izazovima, Nikolić je istakao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće, opšte saglasnosti o klimi, za sve naroda svijeta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se