14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Amerikanci prvi finalisti prvenstva svijeta

BARSELONA – Košarkaška reprezentacija SAD plasirala se u finale prvenstva svijeta pošto je sinoć u prvoj polufinalnoj utakmici savladala u Barseloni selekciju Litvanije sa 96:68 (21:16, 22.19, 33:14, 20:19).

Amerikanci su opravdali ulogu velikog favorita i očekivano će braniti titulu osvojenu prije četiri godine u Turskoj.

Litvanci su pružili snažan otpor samo na početku utakmice, u nekoliko navrata imali su dva poena prednosti, ali je selekcija SAD umjela da uzvrati, da bi u 4. minutu prvi put povela (10:7).

Premda se evropska reprezentacija još neko vrijeme dobro držala, razlika u kvalitetu bila je očigledna, pa su SAD polako preuzele inicijativu, a potom sasvim zagospodarile parketom.

U drugom dijelu meča Amerikanci su potpuno slomili dalji otpor Litvanaca, koji nisu imali nikakvih izgleda za eventualni podvig.

Nemilosrdno su punili protivnički koš i na kraju slavili u svom stilu, sigurno i ubjedljivo.

Amerikance su do trijumfa predvodili Irving sa 18 i Tompson sa 16 poena, dok su kod Litvanaca najefikasniji bili Valančijunas i Kuzminskas sa po 15.

Reprezentacija SAD u borbi za titulu, u nedjelju u Madridu, čeka boljeg iz drugog polufinalnog duela u kojem se sutra, takođe u Madridu, od 22 sata sastaju Srbija i aktuelni evropski prvak Francuska.

Prethodno će u subotu, u meču za bronzanu medalju, igrati Litvanija i poraženi iz susreta Srbija – Francuska.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se