18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Alumina drugi najveći izvoznik u Srpskoj

BANJALUKA – Najveći izvoznici iz RS u prošloj godini bili su „Optima grupa iz Banjaluke, „Alumina“ iz Zvornika, „Sportek“ iz Kotor Varoša, „Elektroprivreda RS“ i „Komerc-mali“ iz Prnjavora.

Ukupna vrijednost izvoza ovih pet preduzeća, prema podacima Privredne komore RS, lani je iznosila 632,77 miliona KM, piše današnji Glas Srpske.

Najveći izvoznik iz RS je „Optima grupa“, u sklopu koje posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi „Nestro petrol“, a koja je lani ostvarila izvoz od 258,05 miliona maraka. Odmah iza „Optima grupe“ našla se „Alumina“ koja je izvezla robu vrijednu 148,41 miliona KM. Na trećem mjestu nalazi se Tvornica obuće „Sportek“ koja je lani izvezla robu vrijednu 77,86 miliona KM. Među top pet izvoznika su i „Elektroprivreda RS“ sa izvozom od 74,98 miliona, te „Komerc-mali“ koje je ostvarilo izvoz od 73,46 miliona maraka.

Najveća izvozna tržišta za firme iz RS su zemlje EU i bivše Jugoslavije.

U „Alumini“ kažu da su lani ostvarili pozitivan finansijski rezultat, a da je trend profitabilnog poslovanja nastavljen i u 2014. godini. Ističu da je dio tog profita u proteklom periodu služio za investiranje prvenstveno za rekonstrukciju još jednog kotla za rad na ugalj, dok je dio namijenjen za izmirenje prethodnih obaveza koje je fabrika imala.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se