4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Aktuelni parlament i vlada FBiH gori od prethodnika

SARAJEVO – Aktuelni sazivi Parlamenta i Vlade Federacije BiH /FBiH/ neefikasni su i, prema nekim parametrima, gori od svojih prethodnika – zaključak je analize četvorogodišnjeg rada ovih federalnih institucija koju su uradili Centri civilnih inicijativa /CCI/.

„Gotovo stalna politička kriza, koja se najprije manifestovala kroz opstrukcije i sporost u konstituisanju Parlamenta i Vlade FBiH, a potom kroz bezuspješne pokušaje promjene izvršne vlasti i raspada parlamentarnih većina, predstavlja primarnu odrednicu koja karakteriše protekle četiri godine u FBiH“, rekla je portparol CCI Maida Behrem Stojanov.

U analizi se navodi da je Parlament FBiH proveo više od polovine mandata radeći bez plana, a realizacija obaveza u godinama u kojima su programi usvajani bila je katastrofalna, kršeni su poslovnici, pravilnici, uredbe i sve što je bilo u vezi sa usvajanjem programa.

Lejla Deronja Suljić, koja je pratila rad ove institucije, kaže da je procenat realizacije programom rada planiranih zakona u mandatu 2011. i 2012. iznosio svega 13 odsto, što znači da bi za realizaciju četvorogodišnjeg mandatnog plana Parlamentu FBiH trebalo više od 30 godina za ono što je trebalo da urade do 2014. godine.

U analizi se navodi da se kasnilo s usvajanjem budžeta dok nisu stigli pritisci MMF-a, da je evidentan pad od 20 odsto u realizaciji mjera i 10 odsto u realizaciji zakona, a da je u proceduri ostalo 329 zakona, dok su usvojena tek 143.

Dug FBiH tokom mandata aktuelne Vlade porastao je za 621 milion KM, navodi se u analizi i dodaje da novac nije ulagan u razvoj i privredu, već u javnu potrošnju, odnosno kupovinu socijalnog mira.

Dalje se navodi da je Husein Tokić iz SDP-a jedini poslanik koji nije postavio nijedno poslaničko pitanje, pokrenuo inicijativu, podnio amandman, predložio zakon ili diskutovao, a u Domu naroda glavni „neradnici“ su Mukadesa Anadolac iz NHI-a, Milenko Bandur iz HDZ-a 1990 i Janja Ivić iz SDP-a BiH.

Broj zaposlenih u mandatu federalne vlasti povećan je za 3.803, dokje broj nezaposlenih povećan za 20.150.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se