9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

10 stvari koje Južna Koreja radi bolje od drugih

Južna Koreja neke stvari radi mnogo bolje od bilo koga drugog, smatraju na CNN.

Tehnološka kultura

Ako želite vidjeti kako će izgledati budućnost, zaputite se u Južnu Koreju. Čak 97,7 posto stanovnika te zemlje starih između 18 i 24 godine posjeduje smartphone. S njima, osim uobičajenih mogućnosti, plaćaju u trgovinama, gledaju TV…

Upotreba kreditnih kartica

U Južnoj Koreji je zakonom zabranjeno trgovcima odbijanje primanja kreditnih kartica prilikom plaćanja. Zbog plaćanja „plastikom“ glavni južnokorejski grad Seul je najjači „šopingholičarski“ grad na svijetu.

Marljivost

Čak 98 posto Južnokorejaca ima završenu srednju školu, a 63 posto više obrazovanje. Marljivosti se ne mogu odreći niti kada uđu u svijet rada. Prosječan broj radnih sati u svijetu je 32,8, a Južnokorejci u prosjeku sedmično rade 44,6 sati, prenosi Radio Sarajevo.

Poslovno opijanje

Kada ne rade, Južnokorejci slave sklapanje ugovora ili oplakuju njegov nedostatak, utapajući se u litrama alkohola – soju. Nije neobično da vas na opijanje odvede upravo šef. Odbijanje se smatra nepristojnim.

Inovativna kozmetika

Južnokorejci ne mogu prestati da eksperimentišu sa sastojcima kozmetičkih preparata niti metodama njihove primjene. Pojedine kozmetičke kompanije svoje proizvode mijenjaju na mjesečnoj bazi. Osim žena, kozmetiku rado kupuju i muškarci. Čak četvrtinu svih kozmetičkih proizvoda za muškarce prodane u svijetu kupili su upravo muškarci iz Južne Koreje.

Igračice golfa

The Economist je 2013. postavio pitanje zašto su žene Južne Koreje toliko dobre u golfu. Naime, od 100 najboljih žena u golfu, 38 ih dolazi iz Južne Koreje. Na prvih 25 mjesta nalazi se 9 Južnokorejanki.

Starcraft

Igrač Starcrafta u Južnoj Koreji je, vjerovali ili ne, prava karijera. Igrači zarađuju stotine hiljada dolara, a imaju i sponzore.

Stjuardese

Stjuardese iz aviokompanija cijeloga svijeta dolaze u Južnu Koreju na trening kako bi „izbrusile“ zanat. Južnokorejske aviokompanije imaju najuslužnije stjuardese na svijetu i zato drugi dolaze da uče od njih.

Spojevi na slijepo

Spojevi na slijepo su toliko česti u Južnoj Koreji da se kroz veći broj razgovora provuče pitanje: Kada je tvoj sljedeći spoj na slijepo?! U prosjeku, samac na spoj na slijepo izađe dva puta sedmično. Upravo takvi spojevi često dovedu i do vjenčanja. U prosjeku se par koji započinje vezu spojem na slijepo viđa 10 mjeseci, a potom se vjenčaju.

Plastična hirurgija

Nema dijela tijela kojeg u Južnoj Koreji nije moguće podvrgnuti plastičnoj operaciji. Osim toga, vrlo je jeftino. Plastična operacija „face lift“ u SAD-u stoji oko 10.000 dolara, dok u Južnoj Koreji košta dvije do tri hiljade dolara.

Radio Sarajevo

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se