4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

1 l/100 km? Renault kaže da je moguće (foto)

Renault će na auto-salonu u Parizu predstaviti koncept EOLAB koji se iz gomile sličnih futurističkih studija izdvaja se po ultra niskoj potrošnji od 1l/100 km, ali i po zanimljivim dizajnerskim i konstruktivnim rješenjima.

U francuskom proizvođaču kažu da koncept EOLAB najavljuje „održivi automobil iz B segmenta“ koji će se naći na putevima u narednoj deceniji.

Iako je najzvučniji podatak o ovom vozilu njegova mala potrošnja, Renault kaže da EOLAB sadrži oko 100 inovacija koje će postepeno naći svoje mJesto u produkcijskim modelima kompanije do 2020. godine.

Koncepti slični ovom najčešće imaju prenaglašen futuristički dizajn, koji kasnije tek u tragovima naslućujemo na serijskim automobilima.

Za razliku od njih, EOLAB izgleda tako da bez mnogo mašte možemo da ga zamislimo u svakodnevnom saobraćaju u bliskoj budućnosti.

Estetika je i dalje podređena aerodinamičkim zahtjevima, ali automobil zbog toga ne izgleda neskladno – naprotiv.

Upotrebom specijalnih materijala i raznim konstruktivnim rJešenjima, kao što je ultra tanko vJetrobransko staklo ili krov od magnezijuma, Renault je postigao da masa koncepta iznosi svega 955 kg, što je, kako kažu u kompaniji, za oko 400 kg manje u odnosu na ekvivalentni produkcijski model, slične veličine kao i EOLAB.

Unapređena je i aerodinamika vozila, pa koeficijent otpora vazduha EOLAB-a iznosi 0,235.

Renault tvrdi da je samo zahvaljujući aerodinamičkim poboljšanjima postignuta značajna ušteda u potrošnji goriva pri velikim putnim brzinama. Pri konstantnoj brzini od 130 km/h, ova ušteda iznosi 1,2 l/100 km u odnosu na slične modele sa najmanjom potrošnjom u klasi.

Ipak, ključni podatak je da je koncept EOLAB zahvaljujući smanjenju mase, poboljšanju aerodinamike i upotrebom hibridnog pogonskog sistema, u stanju da prosječnu potrošnju svede na samo 1l/100 km, dok emisija CO2 iznosi svega 22 g/km.

Hibridni sistem sastoji se od trocilindričnog 1.0 litarskog SCe benzinca sa 75 ks i 95 Nm i elektromotora koji proizvodi 68 ks (50 kW) i 200 Nm. Kombinovana snaga dva agregata pokreće prednje točkove pomoću trobrzinskog automatskog prenosnog sistema.

Koncept EOLAB ima i neka atipična konstruktivna rješenja među kojima je asimetrična konfiguracija vrata (2+1), slično kao na modelu Hyundai Veloster, pri čemu se zadnja desna otvaraju unazad, što uz odsustvo B stuba omogućava lakši ulazak i izlazak iz vozila.

Unutrašnjost automobila je krajnje pojednostavljenja, a većina komandi smještena je na „touch screen“ multimedijalnog sistema koji je sličan tabletu.

Klasične spoljne retorovizore zamjenile su bočne kamere i mali ekrani, a ulogu unutrašnjeg ogledala preuzela je zadnja kamera, koja sliku reprodukuje na displej multimedijalnog sistema.

Renault nije prvi proizvođač automobila koji je napravio vozilo sa konvencionalnim motorom i ovako niskom potrošnjom goriva. Volkswagen je razvio model XL1 koji je nedavno počeo da se proizvodi i koji prosečno troši 0,9 l/100 km i emituje 21 g CO2/km.

Ipak, važno je naglasiti da u odnosu na Renault EOLAB, Volkswagen-ov automobil pored električnog koristi dizel a ne benzinski motor.

Osim toga, riječ je o dvosjedu, dok u francusko vozilo mogu da se smjeste četiri odrasle osobe.

Na kraju, VW XL1 ima cijenu od preko 100 hiljada evra, dok je koncept EOLAB zamišljen kao prethodnik produkcijskog modela iz B segmenta, koji će biti znatno jeftiniji.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se