8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Vodi se borba za duše balkanskih muslimana

BEOGRAD – Islamolog Darko Tanasković rekao je da centri moći iz islamskog svijeta „vode borbu za duše, ali i tijela, balkanskih muslimana“.

„Imajući sve unutrašnje i spoljašnje okolnosti u vidu, teško je u dogledno vreme predvideti smanjivanje etnokonfesionalne distance i tenzija između muslimana i nemuslimana na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Tanasković, koji je i novi ambasador Srbije pri Unesku.

On je za beogradski dnevnik „Danas“ istakao da događaji na Bliskom istoku objektivno doprinose frustraciji i radikalizaciji muslimana svuda u svijetu, pa i na prostoru bivše Jugoslavije, tim prije što, posebno kod znatnog dijela muslimana-Bošnjaka u BiH i u susjednim krajevima Srbije, pa donekle i Crne Gore, vlada nezadovoljstvo njihovim položajem.

„Kod njih vlada nezadovoljstvo položajem u teritorijalno-političkoj konfiguraciji ovog prostora posle raspada Jugoslavije, kome su i njihova tadašnja vođstva izdašno doprinela, sanjajući neke posve drugačije snove o konačnom ishodu“, dodao je Tanasković.

Govoreći o odlasku muslimana iz regiona na ratišta na Bliskom istoku, Tanaksović je ocijenio da povećanje broja Albanaca sa Kosova i Metohije koji odlaze u džihad predstavlja zabrinjavajući simptom radikalizacije islama na Balkanu, a posebno na bivšem jugoslovenskom prostoru, kao i stranog uticaja.

Tanasković napominje da je albansko-srpski istorijski sukob oduvijek, pogotovo sa albanske strane, imao i naglašenu dimenziju vjerske netrpeljivosti, ali da su tek posljednji separatistički rat i njegove posljedice doveli do toga da se ekstremni, a odskora i „džihadistički“ vid islama šire programski „zapati“ na Kosovu i Metohiji kao dio „panislamističke internacionale“.

„Bez obzira na to kako se, iz raznih interesnih razloga, želi predstaviti sadašnje stanje na Kosovu i Metohiji, svakome razumnom mora biti jasno da je taj `međunarodni protektorat` ili mafijaško-fisovska kvazidržavna improvizacija na kiseoniku atlantskih i islamističkih centara moći idealan prostor za bujanje svakovrsnog zla, pa i `džihadističkog`, što je za savremeni Balkan, ipak, suštinski nova pojava“, dodao je Tanasković.

On je ocijenio da se na kosovskom primjeru po ko zna koji put tokom posljednjih dvadesetak godina potvrđuje samo prividno paradoksalna pojava da vanpravne, grube i nespretne intervencije iz „slobodnog svijeta“ pogoduju javljanju ekstremizama, naročito islamskog.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se