18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Uspješna saradnja „Sarajevo film festivala“ i Zvornika

„Sarajevo film festival“  postoji od 1995. godine. Danas je to jedan od vodećih filmskih festivala u regiji.  U fokusu festivala je regija Jugoistočne Evrope i tako filmovi, talenti i budući projetki dospjevaju u međunarodni centar pažnje. Ove godine festival proslavlja svoj dvadeseti rođendan.

Koordinator projekta „Operacija Kino“ Adnan Čomor govorio nam je o samom projektu, o ciljevim, saradnji sa Zvornikom i „Domom omladine“.

-U okviru festivala od 1997. godine počeli su se prikazivati filmovi u mnogim gradovima, da bi 2009. godine tadašnje pokretno kino dobilo  naziv „Operacija Kino“ .  Bilo je veoma teško naći publiku i objasniti da mi tražimo samo lokaciju gdje ćemo prikazati film, da obezbjeđujemo svu tehniku i da sami sebi plaćamo smještaj i hranu. Nisam tačno siguran kako je došlo do saradnje sa Zvornikom i „Domom omladine“, ali je to kliknulo na prvu i već tri godine dolazimo ovdje i siguran sam da će saradnja nastaviti jer kada je na prvoj projekciji sala puna, nema sumnje da ćemo doći i sledeći put- rekao nam Adnan Čomor, koordinator „Operacije Kino“.

U okviru „Operacije Kino“ nastala je programska cjelina „Punk Cinema“ čiji je cilj da ohrabri mlade ljude iz cijele države da se bave kinematografijom, i da svoje radove predstave na „Sarajevo film festivalu“.

Već drugi put za redom,  „Operacija Kino“ u saradnji sa „Domom omladine“ omogućuje da svi zainteresovani, bez obzira na godine odu na festival i provedu tri dana u Sarajevu. Za ta tri dana, učesnici su obavezni da prate program koji im je dat, odnosno da se pojave na radionicama i projekcijama filmova.

-„Operacija Kino“ je prikazivačka djelatnost, ali nama su zapravo neke druge stvari u interesu. Bitna je edukacija ljudi, da vide da postoji drugačiji filmski sadržaj.  I gdje god da smo bili pozvali smo ljude da dođu na festival, jer je to prilika da se  putem tih radionica sklapaju prijateljstva i kontakti, da se razmjene iskustva jer bude veliki broj ljudi iz cijele BiH – istakao je Adnan.

 

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se