18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Uručeni vaučeri za 144 domaćinstva sa štetom do 5.000 KM

U opštini Zvornik danas je, u dva termina, organizovano uručenje vaučera za domaćinstva čija je šteta na stambenim objektima i namještaju u majskim poplavama procijenjena na iznos ispod 5.000 KM.

Platne kartice na iznos procijenjene štete uručio je načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović koji je rekao da su štete u poplavama ogromne.

– Vlada Republike Srpske i svi ljudi dobre volje činiće sve i ubuduće da se štete saniraju u što većoj mjeri. Borićemo se za svaku kuću pojedinačno, gdje god je moguće, bilo da je stradala u poplavama, bilo u klizištima. Neće ništa ići preko noći, ali svjedoci smo da taj trud daje rezultate. Želim vam da u periodu koji je pred vama stabilizujete vaše živote, vaše porodice, da domove u što većoj mjeri obnovite, vratite se normalnom životu. Zahvalan sam vam na strpljenju i na snazi sa kojom ste sve ovo podnijeli i volji i želji da se, i pored nedaća koje ste imali, borite i dalje – rekao je Stevanović u obraćanju sugrađanima koji su pretrpjeli štete tokom poplava.

Načelnik je saopštio i da se pristupilo izradi idejnog rješenja projekta regulacije Sapne i Hoče za čiju če realizaciju trebati milionski iznosi u evrima, napomenuvši da će se učiniti sve što je moguće da se ovakav događaj više nikada ne ponovi.

Stevanović je istakao i da su u klizištima pričinjene ogromne štete u domaćinstvima, napomenuvši da na području zvorničke opštine ima i klizišta na putnim pravcima koja još uvijek nisu sanirana.

– Mi ćemo se ovog ljeta i jeseni baviti njihovim saniranjem, kao i preventivnim djelovanjem kod nekih potencijalnih klizišta koja mogu ugroziti čitave zaseoke ili kuće pojedinačno. I na prijedlog naše opštine Vlada Republike Srpske je prihvatila da se u sljedećem periodu dodjele vaučeri i onima čija se kuća i šteta od mogućih klizišta može sanirati preventivno u iznosu do 5.000 KM. Mi smo u mjesnoj zajednici Boškovići već nešto preduzimali, u Karakaju je klizište potpuno oštetilo jednu kuću, ali smo ga sanirali i odveli površinske vode kako bi smo zaštitili ostale kuće, a isti je slučaj i na još nekoliko još lokacija. U našoj opštini imamo oko 150 potencijalno ugroženih domaćinstava i na oko 30 smo već nešto uradili, a bavimo se i ostalim – poručio je Stevanović.

Danas će biti dodijeljeni vaučeri za 144 domaćinstva čija je šteta na stambenom objektu i namještaju procijenjena na iznos manji od 5.000 KM.

Majske poplave pričinile su štete procijenjene na ukupno 950.000 KM na 221 stambenom objektu u kojima porodice stalno žive i namještaju koji koriste.

Vaučeri su sredinom jula uručeni za 74 porodice čija je šteta na stambenom objektu i namještaju iznosila preko 5.000 KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se