4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Umjesto digitalizacijom, BiH se bavi direktorima

BANJALUKA – Umjesto da BiH donese nove politike razvoja komunikacija u BiH, Regulatorna agencija za komunikacije se već sedam godina muči s izborom novog direktora.

Iako je rok za završetak digitalizacije jun naredne godine, BiH još nije uspostavila ni početne pretpostavke za njeno sprovođenje, a zadnje politike u oblasti komunikacija i javnog emitovanja istekle su još 2012. godine.

Podsjećamo, Radio-televizija RS je još 2009. godine pokušala pokrenuti digitalizaciju u BiH, ali je implicitnim uslovljavanjem podrške Huseinoviću na poziciji v.d. direktora RAK-a od strane Rafija Gregorijana, tadašnjeg prvog zamjenika visokog predstavnika, RAK zaustavio digitalizaciju, a RTRS kaznio sa 100.000 maraka. Sud BiH je poništio rješenje RAK-a i predmet vratio na ponovni postupak, koji je završen u aprilu ove godine time da je RTRS naloženo da plati 19.500 maraka zbog nelegalnog korištenja frekvencija.

Dragan Davidović, koji je u to vrijeme kao direktor RTRS pokrenuo digitalizaciju Javnog servisa RS, tvrdi da je sarajevskoj političkoj sceni i dijelu međunarodne zajednice u interesu da BiH nema sprovedenu digitalizaciju. Smatra da RAK BiH treba da bude ugašen, a umjesto njega uspostavljen RAK na nivou entiteta, koji bi vodio politiku razvoja digitalnih sistema emitovanja.

„RTRS je započeo proces digitalizacije i BiH priključio tehnološki naprednim zemljama Evrope. Umjesto podrške dobili smo zabranu dalje aktivnosti na tom polju i kaznu od 100.000 maraka, a od strane međunarodne zajednice smo optuženi da rušimo ustavni poredak BiH i ismijavamo pravnu državu“, rekao je on.

Davidović smatra da je kazna RTRS bila dio projekta destabilizacije i disciplinovanja RS od 2007. godine, te da je tada bilo mnogo novinskih članaka i televizijskih emisija s ciljem diskreditacije RS.

„Da li smo zaboravili agresivne nastupe Tužilaštva BiH, koje je otvorilo proces protiv najviših zvaničnika RS, političke pritiske sarajevskih političara, predstavnika međunarodne zajednice, nevladine organizacije ‘Transparency’ i sličnih“, naveo je on.

Miloš Šolaja, član Savjeta RAK-a, za kašnjenje u digitalizaciji krivi OHR i Savjet ministara BiH, što, kako smatra, već sedam godina nelegalno omogućavaju Huseinoviću da ostane na poziciji direktora RAK-a.

„Visoki predstavnik kao institucija je mogao da iskoristi svoj uticaj još 2007, kad je sve u RAK-u krenulo nelegalnim tokom u vezi s direktorom Huseinovića. Umjesto da OHR da podršku vladavini zakona, on se postavlja kao vrlo kontraproduktivna institucija u cijeloj priči“, rekao je on.

Kako je istakao, umjesto da ucjenjuje Huseinovića kažnjavanjem RTRS, OHR je trebalo da se založi da Savjet ministara potvrdi legalno izabranog direktora RAK-a. Podsjetio je da je Savjet RAK-a u februaru ove godine jednoglasno izabrao Srđana Rajčevića za novog direktora RAK-a, a da Savjet ministara BiH nije iskoristio zakonski rok od 30 dana da da svoje mišljenje na izbor. Smatra da je apsurdno da bi direktor bilo kog javnog servisa u BiH, koji bi želio da sprovede digitalizaciju, bio u poziciji da prekrši zakon jer Savjet ministara ne radi svoj posao na razvoju digitalizacije.

Iz RAK-a nam je juče saopšteno da je u junu ove godine upućen dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH da se RTRS uplati 55.100 maraka kao razlika iznosa od 75.000 maraka koji je RTRS ranije morao da uplati na ime plaćanja kazne.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se