8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Spomen ploča na Crnom vrhu oskrnavljena po treći put

ZVORNIK – Spomen ploča podignuta za 11 ubijenih pripadnika VRS, policije i civila na Crnom vrhu kod Zvornika oskrnavljena je po treći put. Sekretar zvorničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković rekao je da je skrnavljenje otkriveno u subotu 16. avgusta.

– Kada smo došli na lice mjesta vidjeli smo da je granitna spomen-ploča izlupana sa preko 30 udaraca željeznim predmetom. Ploča se nalazi pored magistralnog puta Zvornik-Tuzla, nema privatnog posjeda ili kuće u blizini i nikome ne smeta, jer taj dio nije naseljen, što počinioci i koriste – rekao je Marković dodavši da je policija izvršila uviđaj.

On je izrazio sumnju da je ovaj vandalski čin uradila veća grupa koja je najvjerovatnije morala imati i straže.

– Sumnjamo na Bošnjake koji žive na ovim prostorima i ukoliko su oni, a volio bih da nisu, oni nama šalju jednu ružnu poruku. Naša organizacija je zaprepaštena, nismo se nadali ovome, mi nikada tako nešto ne bi ni pomislili, jer, postoje ploče u RS koje su postavljeni na mjestima stradanja Bošnjaka, gdje mi nikad nismo pomislili da neku oskrnavimo – naglasio je Marković.

On je podsjetio da je spomen ploča postavljana 10. septembra 2010. godine na mjestu gdje su na taj dan 1992. godine muslimanske jedinice ubile 11 srpskih boraca, policajaca i civila.

– Ploča je prvi put oskrnavljena odmah nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo kada su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja. Prije dvije godine naša i Boračka organizacija u saradnji sa Opštinom Zvornik obnovili smo spomenik kada smo postavili veću i deblju granitnu ploču, kao i betonsku ogradu, smatrajući da više niko neće uspjeti da je oskravi – istakao je Marković.

Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštinska Boračka organizacija za sutra u 12 časova kod sazvali su konferenciju za novinare na koju su pozvani predstavnici OHR-a, Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, predstavnici Ministrstva rada i boračko-invalidske zaštite, MUP RS, Crvenog krsta RS, Opštine Zvornik, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije RS i drugi.

– Sazvali smo koferenciju koja će biti održana na licu mjesta, sa željom da zajedno osudimo ovaj vandalski čin – poručio je Marković.

Načelnik opštine Zvornik osuđuje skrnjavljenje spomenika

Načelnik opšine Zvornik Zoran Stevanović najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen-ploče na Crnom vrhu podignute za pripadnike Vojske Republike Srpske, policajce i civile koji su ubijeni 10. septembra 1992. godine, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

– Na žalost, ono što je trebalo odavno da bude prošlost, još uvijek nam se dešava. Skrnavljenje spomenika podignutih za žrtve bilo kog naroda je skrnavljenje uspomene na njih i vrijeđanje najdubljih osjećanja porodica stradalih. S pravom postavljam pitanje kakvi su ljudi kojima smetaju spomenici i koji se drznu da ih skrnave, jer niko dobronamjeran to ne može ni pomisliti, a kamoli uraditi. Naša osuda i ljutnja utoliko je veća ako se ima u vidu da je ovo treći put da se skrnavi spomen-ploča na Crnom vrhu – rekao je Stevanović.

Načelnik Stevanović traži od nadležnih organa da se počinioci što hitnije pronađu i adekvatno kazne, te poziva na poštovanje svetinja svakog naroda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se