9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

„Sjećanje zaboravljenih“ – grafit zvorničkih gimnazijalaca

Maturanti zvorničke gimnazije, odjeljenje IV-2, zajedno sa profesorom Stanislavom Tomićem, radili su projekat „Sjećanje zaboravljenih“, koji se odnosi na problem nepoznavanja sopstvene istorije, naročito kod mladih. Strategija koju su tim povodom osmislili bazirala se najviše na približavanju istorijskih sadržaja mladima preko medija koji su njima, uslovno rečeno, bliži, kao specifičan vid vaninstitucionalnog obrazovanja. Iz toga je proizašao plan akcije koji je podrazumjevao izradu grafita sa motivima iz Prvog svjetskog rata, čime će se istovremeno na jedan kreativan način u našem gradu obilježiti stogodišnjica od početka ovog velikog istorijskog događaja.

Pored poznatog motiva, Dragutina Matića, vojnog izviđača iz Prvog svjetskog rata, grafitom su prikazani, gotovo zaboravljena herojina Milunka Savić i dr Arčibald Rajs, čije riječi zaboravljamo, te Natalijina ramonda, cvijet sa višestrukom simbolikom. Naime, ovaj cvijet, u botanici poznat i kao cvijet feniks, čak i kad se potpuno osuši, ako se zalije može ponovo oživjeti, što zapravo simbolizuje vaskrsenje srpske države poslije Prvog svjetskog rata. Prikazna je kao već ustanovljeni simbol primirja u Prvom svjetskom ratu, u kombinaciji sa čuvenom Albanskom spomenicom. Poruka „Čuvajte se sebe“, je, naravno, sažetak poruke dr Arčibalda Rajsa date srpskom narodu kroz njegovu knjigu „Čujte Srbi“, koja je, nažalost, i poslije sto godina aktuelna.

Marija Božić, učenica ovog odjeljenja, ističe da je ideja nastala na času Demokratije i ljudskih prava. „Cilj projekta je da se ne zaborave velikani naše prošlosti. Milunka Savić i Arčibald Rajs su nepravedno zaboravljeni od strane istog onog naroda za čiju su se slobodu borili“, rekla je Božićeva.

Ovaj projekat su svojim pismima podržali Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik, Zvorničko urbano udruženje mladih, Turistička organizacija Zvornik i Dom omladine Zvornik, a realizovan je uz podršku Opštine Zvornik, dok je za njegovu njegovu realizaciju angažovana slikarska radionica Paleta“.

Pošto je Arčibald Rajs Švajcarac, inicijatori su zatražili od Opštine Zvornik da uputi zvanični poziv švajcarskoj ambasadi u BiH da posjeti Zvornik. Poziv je upućen i čeka se odgovor iz Ambasade. Takođe su pokušali da stupe u kontakt sa nekim od potomaka Milunke Savić, ali nisu dobili odgovor.

Profesor Stanislav Tomić smatra da ovaj grafit ne plijeni samo vizuelno, utičući na kulturni idntitet ovog grada i njegov duh, već u sebi sadrži jednu vrlo ozbiljnu i jaku poruku, koje trebe da se dotaknemo. „U Apolonovom proročištu u Delfima stajao je natpis ’Spoznaj samog sebe’, koji je trebao da navede svakog Grka da razmišlja i ispituje sebe, kako bi sebe učinio boljim i mudrijim. Tu funkciju u srpskoj kulturi, dakako, može da ima upravo ovaj natpis, „Čuvajte se sebe“, koji svakog od nas treba da navede na razmišljanje. I kao što je Grk bio pozvan da prvo sazna sebe, pa tek onda stvari izvan njega, tako je i svaki Srbin ovim pozvan da se prvo čuva sebe, pa tek onda svega oko sebe“, rekao je Tomić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se